Regionale opvang locatie (ROL)

D66 Zuidplas kijkt met een open maar kritische blik naar de komst van een Regionale opvang locatie (ROL). We begrijpen dat dit een ingrijpende verandering is en dat dit tot zorgen kan leiden bij omwonenden en inwoners. Tegelijkertijd zien we dat er een urgente behoefte is aan een oplossing voor de opvang van vluchtelingen. Op dit moment verblijven statushouders in Van der Valk in Nieuwerkerk, dit is een tijdelijke oplossing die niet efficiënt is en absoluut niet wenselijk.

Uitgangspunten D66

We hanteren drie heldere uitgangspunten:
1. Iedereen verdient een humane behandeling; dit bevordert integratie en versterkt onze gemeenschap.
2. Als gemeente dragen we verantwoordelijkheid voor een efficiënte en menselijke opvang.
3. De landelijke overheid bepaalt de asielprocedures, maar wij doen lokaal wat nodig is om mensen een goede start te geven.

Randvoorwaarde D66

Daarnaast stellen we vijf belangrijke randvoorwaarden:
1. Opvang moet goed georganiseerd zijn, met aandacht voor onderwijs, zorg, veiligheid en betaalbaarheid.
2. De gemeentelijke organisatie en lokale instellingen mogen niet overbelast raken door de opvang van vluchtelingen.
3. Er mag geen buitengewoonlijke druk komen op de gemeentelijke financiën; de kosten moeten grotendeels door het Rijk en COA worden gedragen.
4. Het woningtekort blijft een prioriteit; daarom worden extra (flex)woningen gerealiseerd.
5. Vluchtelingen vormen ook een kans om de gemeenschap te verrijken: als werknemer, vrijwilliger of sporter.

Waarom een ROL?

Ten eerste – waarom nu:
Het is goed om de centrale opvanglocatie(s) te ontlasten, daar is sprake van een crisis. Daarnaast doet Zuidplas op dit moment weinig op dit gebied, moeten andere gemeenten het oplossen zonder Zuidplas?
Bovendien is het voor een ROL nu of nooit, het COA wilde er mee experimenteren en heeft daarmee veel toezeggingen gedaan op inhoud en financiën; wanneer dit plan uitgesteld wordt is het maar de vraag of je op een latere datum net zo goed uit de onderhandelingen komt, kortom met uitstel speel je met vuur.

Maar vinden we de uitwerking van dit project dan voldoende?
Om te beginnen: het is nogal een verandering voor de mensen die er vlak omheen wonen, er verandert echt wel wat;  daar kan je niet omheen, dat komt wel even hard aan. Dat betekent dus dat de ruimtelijke inpassing zorgvuldig moet gebeuren; we weten dat het proces hiervoor loopt en dat vraagt veel aandacht van de gemeente en het Coa.

Dan over de afspraken, de bestuursovereenkomst:
We vinden de periode van 10 jaar goed gekozen; dit maakt aan de ene kant  procedures makkelijker maar aan de andere kant is er ook een heldere einddatum.
Het project is goed uitgedacht op gebied van financiering (geheel door het COA) , onderwijs (taalonderwijs is bv geborgd) , druk op de gemeenschap (er zijn afspraken dat niet alle personen in Zuidplas blijven maar permanent opgevangen worden in de gehele regio) en veiligheid in het complex (via toezicht).
Wij zien dat het college echt geprobeerd heeft de verschillende moties van de raad hierover invulling te geven.

Wie komen er?
Een ROL vangt geen veiligelanders op, die zijn al in de AZC er uit gefilterd. Het gaat hier om kansrijke asielzoekers en dat geeft deze mensen ook meer binding met Nederland en minder kans op excessen. 
De fysieke omstandigheden voor integratie, met een grotere groep zo aan de rand van een dorp, is niet perfect. Maar meer verdelen is zou weer nieuwe knelpunten opleveren. Hoe garandeer je dan de veiligheid, onderwijs en zorg ? De ROL verdelen over alle dorpen is een optie om in het achterhoofd te houden maar voor nu snappen we dat dit een redelijk compromis is wat NU uitvoerbaar is. Daarnaast zal dat deel van de statushouders die in de gemeente blijven zich wel verdelen over de gehele gemeente. 

Veiligheid
Rond veiligheid is veel te zeggen maar om omwonenden (in brede zin) vertrouwen te geven is het ook van belang de actuele uitwerking af te stemmen op de langere termijn en niet te veel als iets tijdelijks te behandelen. Van veranderende verkeerstromen, landschap inrichting (geen donkere hoeken) tot boa capaciteit; dit vraagt om een delicate aanpak. We zien dat er nu hard aan gewerkt wordt maar college : zet hier vol op in want dit maakt of breekt het vertrouwen van onze inwoners.

Strijd om woningen
Er is in dit project ook gedacht aan de issues rond huisvesting zoals de voorrang op lokale inwoners. Er worden daarom minimaal 48 flexwoningen door het COA betaald waarvan een deel van de groep statushouders dat in Zuidplas blijft geen woningen uit de algemene pool nodig heeft; er blijven daarnaast een aantal woningen voor andere doelgroepen over. Deze moeten nog wel een plek in de gemeente krijgen.

Samengevat

De afweging was verre van eenvoudig! Na grondige bestudering van dit plan en gelegd langs de meetlat van de door D66 gestelde uitganspunten en randvoorwaarden is de conclusie: De voorgestelde  Regionale opvang locatie bekijken wij met een open blik; we zien dat er aan vrijwel alle voorwaarden voldaan gaat worden. We blijven wel kritisch naar de actuele uitwerking van het plan want nu komt het erop aan: deze uitwerking vereist nog veel aandacht om samen met omwonenden en inwoners van Zuidplas dit tot een succes te kunnen maken.