D66 wandelt met trotse bewoners door het nieuwe Kerckebosch

Vrijdag 8 juli wandelde een team van D66 Zeist door het nieuwe gedeelte van Kerckebosch. Een wijk die oogt als een luxe vakantiedorp en een visitekaartje is voor de gemeente Zeist. Hulde aan alle partijen die dit samen hebben ontwikkeld.

Foto, van links naar rechts:
Mohamed Irahhoten, Annemiek Verstappen (Mijn Groene Huis), Ruben Pattiasina, Hafid Boutahar en Kees Klokman

Trotse bewoners

Op uitnodiging van Annemiek Verstappen, o.a. bekend van Mijn Groene Huis in Zeist, bezochten we het nieuwbouw-gedeelte van de wijk Kerckebosch. Annemiek – als trotse bewoonster – gidste ons door deze prachtige wijk. Ze liet zien dat deze wijk niet alleen fraai is om te zien en fijn om in te wonen, maar ook duurzaam en inclusief. Bijzonder voor onze voorzitter – óók een trotse bewoner – dat er dichtbij huis zoveel nieuws te ontdekken is.

Het Binnenbos

We starten in Het Binnenbos: dé ontmoetingsplek van Kerckebosch. Dit was het eerste openbare gebouw in de wijk. Niet alleen een servicepunt voor de wijk maar ook gezondheidscentrum, muziekschool en sportzaal voor de scholen in de buurt. Het Binnenbos biedt ook ruimte voor begeleid wonen, via stichting Abrona.

Er wordt veel aandacht besteed aan ‘opgeruimd’ – hoe zorgen we ervoor dat iedereen in de wijk hieraan bijdraagt. Annemiek, gespecialiseerd in gedragsbeïnvloeding, legt uit dat je met slimme hulpmiddelen veel kunt bereiken. Zo komt er bij de Brede School een digitale prullenbak, die muziek afspeelt bij goed gebruik. Ook de ‘snoeproute’ (vanuit het winkelcentrum) wordt aangepakt: bezoekers krijgen straks subtiele hints om afval op straat te vermijden: gepersonaliseerde verpakkingen. Dit initiatief wordt ondersteund en mede uitgevoerd door een bekende supermarkt.

Duurzaam en inclusief

Rode draad van de wandeling is het thema ‘duurzaamheid’, dat overal in de wijk lijkt te zijn doorgevoerd. Of het nu gaat om de bermen van de Kerckeboschlaan, waar zo weinig mogelijk gemaaid wordt om de biodiversiteit te stimuleren, of de gekapte bomen die je terugvindt in speeltoestellen, picknickbanken en terreinafbakeningen. Tussen de woningen zien we wadi’s voor wateropvang en dimbare straatverlichting met LEDs. De woningen zijn nu allemaal energie-vriendelijk, zo is bijvoorbeeld de gerenoveerde flat aan de Prinses Margrietlaan voorzien van glasisolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Bijzonder project is ook ‘Elix’, waar de nieuwe bewoners vanuit een deeleconomie vorm geven aan hun zelfvoorzienende woningen en duurzame leefomgeving.

Inclusiviteit zien we bijvoorbeeld in het gezamenlijk gebruik van de vele speeltoestellen voor de jeugd door de hele wijk heen. Ook valt op dat vrije-sector- en sociale-woningbouw heel goed samengaan in dit plan, niet alleen qua uiterlijk van de woningen maar ook in het gezamenlijk gebruik van alle voorzieningen. Via de actieve wijkvereniging Kerckebosch zijn alle buurten in de wijk vertegenwoordigd.

Wil je zelf ontdekken wat er nog meer te beleven is in de wijk Kerckebosch? Klik dan hier voor de complete rondwandeling.