Samen bouwen aan een betere, meer inclusieve toekomst voor Zeist

Dinsdag 22 oktober ’24, tijdens de algemene beschouwingen, gaf fractieleider Hafid Boutahar zijn visie op de begroting voor 2025. D66 Zeist ziet het succes dat op belangrijke onderwerpen vanuit samenwerking binnen de coalitie is ontstaan en heeft veel vertrouwen in het college voor de komende periode.

Beeld: Dick van Ginkel

Successen ondanks
financiële uitdagingen

Hoewel we te maken hebben met een niet-sluitende begroting, kunnen we met trots terugkijken op de vele successen die we als gemeente hebben geboekt. Onze vooruitgang is niet toevallig; het is het resultaat van bewuste keuzes voor innovatie en het optimaal benutten van expertise in eitgen huis en in de samenleving. Initiatieven zoals de ‘Maaltijd van Zeist’ in 2018 en de ‘Samen in Balans’ voorstellen van het IAC in 2021 zijn prachtige voorbeelden van hoe we in Zeist inspelen op de behoeften van onze inwoners en samen bouwen aan een inclusieve toekomst voor alle Zeistenaren. Dit soort initiatieven laten zien dat we, ondanks de financiële uitdagingen, in staat zijn vastberaden op koers te blijven. We mogen met recht trots zijn op wat we samen hebben bereikt.

Van beleid naar actie

Maar succes op papier is niet genoeg. De echte uitdaging, zo weten we allemaal, ligt nu in de uitvoering. De solide basis die we hebben gelegd in ons beleid en onze visie, moet vertaald worden naar de praktijk. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat deze plannen niet in de lade blijven liggen, maar werkelijkheid worden. Daarom wensen we het college veel succes in deze cruciale fase, waarin ideeën moeten worden omgezet in daden.

Vitale samenleving:
gezonder door meedoen

Een vitale samenleving: ‘gezond meedoen’ en ‘meedoen is gezond’. Een vitale samenleving is geen eindpunt, maar een doorgaande reis. Het streven naar een gemeenschap waarin iedereen gezond en actief kan meedoen, vereist voortdurende inzet. Het afgelopen jaar hebben we met diverse beleidskaders de koers voor deze reis bepaald. Het ‘Beleidskader Sociale Basis’, de ‘Strategische Kaders RDWI’ en de ‘Agenda Meedoen in Zeist’ vormen samen een stevige basis waarop we verder kunnen bouwen.

Betere huisvesting voor
onderwijs

Een mooi voorbeeld is ook het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs, dat voorziet in maatregelen voor de komende 16 jaar. In dit plan wordt onder meer de beschikbaarheid van gymlokalen voor bewegingsonderwijs als prioriteit genoemd. We erkennen dat fysieke gezondheid onlosmakelijk verbonden is met mentaal welzijn en maatschappelijke betrokkenheid. Deze initiatieven zorgen ervoor dat onze jeugd niet alleen fysiek, maar ook sociaal en mentaal actief kan deelnemen aan de samenleving.

Financiële hulp beter
toegankelijk

Daarnaast hebben we ook belangrijke stappen gezet om financiële bestaanszekerheid toegankelijker te maken voor onze inwoners. Een goed voorbeeld hiervan is de automatische toekenning van de Individuele Inkomenstoeslag. Dit is een efficiënte manier om inwoners te ondersteunen. Ons streven blijft om andere regelingen eenvoudiger en beter toegankelijk te maken, zodat iedereen die hulp nodig heeft, die hulp ook daadwerkelijk kan krijgen.

Doorgaan met
democratische
vernieuwing

Bestuur en democratie: vernieuwing en participatie. D66 is verheugd over de ambitie van het college op het gebied van bestuur en democratie, en wij steunen deze volledig. Democratische vernieuwing is een proces dat altijd doorgaat, en we zijn blij dat we in 2025 samen met de gemeenteraad en de samenleving verder willen bouwen aan de ontwikkeling van ons democratisch samenspel.

Van participatie naar
verbinding

Er gaat de afgelopen jaren wel veel aandacht uit naar formele participatieprocessen, behorende bij zaken waar de overheid of anderen dan de inwoners zelf initiatiefnemer zijn. En de Participatieverordening die op komt is past ook in dat beeld. Begrijp me goed, al deze zaken zijn nodig en moeten goed geregeld zijn. Maar wat we zien, vooral bij ruimtelijke plannen, is dat het leidt tot verharding en minder tot verbinding. Het is tijd om ook goed oog te hebben voor een meer organische, van onderaf gestuurde benadering. Initiatieven zoals de Z-Battle en de Maaltijd van Zeist hebben laten zien hoe krachtig en verbindend dit kan zijn, juist ook met diegenen die we bij formele participatie vaak niet zien. En waarom zouden we in dat kader niet nadenken over een ‘Jongeren-Wethouder’, naast de Kinderburgemeester, om de stem van jongeren en hun specifieke vraagstukken meer gewicht te geven?

Onze oproep
aan het college

D66 roept het college dan ook op om in 2025 een ambitieuze visie te formuleren gericht op samenspel, brede ontmoetingen en samenwerking van onderaf, en hoe we stem kunnen geven aan allen die betrokken zijn bij ons mooie dorp. Dit kan bijvoorbeeld beginnen met een verkenningsbijeenkomst met ervaringsdeskundigen, wijkverenigingen en representanten uit de samenleving.

Meer ruimte voor
evenementen op de Slotlaan

Festivals en evenementen. Het stimuleren van evenementen in het centrum verloopt goed, maar er werd aanvankelijk geen concreet plan gepresenteerd voor avondfestivals op een tijdelijk afgesloten Slotlaan, met inachtneming van de ambitie om de Slotlaan geleidelijk autoluw te maken. We hebben hier tijdens de kadernota nadrukkelijk aandacht voor gevraagd, en nu zijn we verheugd met de toezeggingen van het college, zoals die tijdens de ronde tafel zijn gedaan.

Meer en veilige
bewegings- en
stallingsruimte
voor onze fietsen

Mobiliteit: meer prioriteit voor de fiets. Op het gebied van mobiliteit ziet D66 nog veel ruimte voor verbetering. In een groene gemeente als Zeist, met haar nabijheid tot steden en uitstekende vervoersverbindingen, zou het fietsgebruik aanzienlijk hoger kunnen en moeten zijn. De fiets verdient meer prioriteit als hét vervoermiddel voor korte afstanden. We roepen het college op om te onderzoeken hoe het fietsgebruik in Zeist verder gestimuleerd kan worden, en om met een ambitieus ‘Actieplan Fiets’ te komen. Dit plan zou aandacht moeten besteden aan fietsonveilige plekken, de kwaliteit van fietspaden en de fietsparkeervoorzieningen.

Een snelle
fietsverbinding naar het Utrechts Science Park

Daarnaast zijn we verheugd dat er voortgang wordt geboekt in de gesprekken met de provincie en omliggende gemeenten over de fietsverbinding tussen Zeist en het Utrecht Science Park (USP), mogelijk in de vorm van een innovatief zwevend fietspad. We kijken uit naar de concrete plannen die in het eerste kwartaal van 2025 gepresenteerd zullen worden.

Tot slot

We laten als gemeente zien dat we op koers liggen. Onze visie op een vitale samenleving, democratische vernieuwing, natuurbehoud en verbeterde mobiliteit is helder. De uitdaging die nu voor ons ligt, is de daadwerkelijke uitvoering van deze ambities. Als D66 Zeist hebben we er alle vertrouwen in dat het college, met de juiste samenwerking en ondersteuning, deze uitdaging tot een succes maakt en dat we samen blijven bouwen aan een betere, meer inclusieve toekomst voor Zeist.