Onze gemeenteraad controleert vier jaar lang de uitvoering van het beleid. Uiteindelijk beslist de raad na onderzoek/debat/dialoog op basis van een meerderheid van stemmen en op basis van de inhoud van voorstellen. Kortom: niet per definitie langs de politieke lijn.
Luisteren naar inwoners en belangengroepen hoort een belangrijk onderdeel te zijn en genomen besluiten moeten op voldoende draagvlak van inwoners kunnen rekenen. Na de verkiezingen van 2018 ontstond weer een dichtgetimmerde coalitieakkoord tussen VVD, PCG en GroenLinks. In de afgelopen periode kregen we te maken met erg veel onderlinge spanningen, slechte communicatie, ruziënde en zelfs vertrekkende wethouders.
De komende periode liggen er grote dossiers voor, zoals: invoering omgevingswet, realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen, Bosscherwaarden, verplaatsing museum en oplossen van de kritieke financiële situatie. Gelukkig wordt er momenteel door de gemeenteraad en het college gezamenlijk hard gewerkt aan de ontwikkeling van de WIJ-lijn, dus er is hoop. D66 vindt dit verstandig.
Met de verkiezingen van 2022 voor de boeg is het misschien tijd voor iedere politieke partij om eens na te denken of 20 jaar na invoering van het duale systeem ook in Wijk bij Duurstede de tijd is aangebroken om anders te besturen. Het duale systeem kan hierbij een denkrichting zijn, er is inmiddels veel ervaring op gedaan bij andere gemeenten, dus wat let ons om daarvan te leren. Lijsttrekkers zijn voor D66 niet per definitie de beste wethouders. Dat kan anders.
Anders besturen, betere besluiten!
Aart van Veen, steunfractielid & voorzitter afdeling D66
Anders besturen? – Raadspraat column 3 februari 2021
In 2002 werd landelijk besloten om het roer om te gooien. Er kwam een ander politiek systeem: dualisme Of in nuchter Nederlands: stoppen met automatisch aanstellen van lijsttrekkers van lokale partijen als wethouder. In het duale systeem stelt, ideaal gesproken, de gemeenteraad gezamenlijk een raadsprogramma op. En daarnaast ook profielen voor bestuurders/wethouders om dit raadsprogramma uit te voeren. Wethouders worden dus aangesteld op basis van hun ervaring en opleiding en niet omdat zij lijstaanvoerder zijn van een politieke partij.
Wijks Nieuws ‘t Groentje is in 2017 begonnen met een column “Raadspraat”. Elke week wordt deze geschreven door een raadslid, waarbij de politieke partijen elkaar afwisselen. Hierbij de column van 3 februari 2021, geschreven door D66 steunfractielid Aart van Veen.