3. Samenwerking en resultaten
In 2018 kozen de kiezers VVD als grootste partij. De kiezer beloonde ook collegepartijen GL en PCG. VVD-belofte: Er komt cameratoezicht! Verkiezingsbelofte VVD. In deze ontwerpbegroting valt op dat het ANPR-cameratoezicht niet alleen is afgezwakt tot onderzoek. Maar dat het ook nog maar de vraag is of een proef van Neder-Betuwe en Buren überhaupt gaat starten, want er zijn nog geen afspraken gemaakt, noch over geld noch over plaatsing. Geen samenwerking, geen resultaten. Wat vinden de VVD-kiezers hiervan?
In 2023 is 16% van benodigde energie die deze gemeente opwekt duurzaam, in 2030 (10 jaar sneller dan gemeente Houten!) is alle energie duurzaam. Het college gaat een beleidskader voorleggen om 60 hectare (maar liefst 60 hectare!!) Wijkse grond op te offeren en verwacht met een doorlooptijd van 2 jaar die doelstelling te behalen. Nog even afgezien van het feit dat we dat pas in 2025 in de statistieken kunnen meten: wishful thinking. Wethouder Marchal gaf al aan: “Bij zulke enorme zonnevelden trek ik zelf een geel hesje aan en ga ik op de publieke tribune zitten.” D66 heeft alvast een geel hesje voor de wethouder meegenomen, maar vraagt zich af: waarom nou niet serieus werk maken van duurzaamheid? Best available techniques? Prima! Zonnevelden: ook prima. Het liefst een gezonde mix. Maar 60 hectare zonnevelden. Really?! Wat doet dit collegebeleid met het mooie Cothense, Langbroekse en Wijkse landschap? Windmolens: zeker bespreekbaar wat D66 betreft. D66 heeft er een hard hoofd in en treurt over het uitblijven van voldoende resultaten. En draagvlak. Denkt het college dat er voldoende maatschappelijk draagvlak voor 60 ha. zonnevelden te organiseren is? Daar nog bovenop: D66 denkt dat met dit kader 16% in 2023 gewoon niet haalbaar is. Het college neemt een vlucht. Een grote vlucht. Kiest voor de zonnevluchtheuvel…
Ander voorbeeld: wonen. De gemeente heeft minimaal een dubbele opgave: nieuwbouw en daarnaast verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Over dat laatste is D66 positief: daar worden stappen gezet. Maar wat is de voortgang met nieuwbouw? Waar moeten onze kinderen straks wonen? Wat is het resultaat van de raadsbrede motie betaalbaar bouwen? We kunnen simpelweg de resultaten niet benoemen. Daarnaast maken wij ons grote zorgen over de nieuwe wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg en het Beschermd Wonen, die ook nog op ons afkomen. Hoe gaan we dat als gemeente tot een goed einde brengen?