Partijdige kieswijzer:
D66 en PCG
D66 en de PCG kunnen vaak goed met elkaar optrekken. Als het gaat over sociaal beleid bijvoorbeeld. Toch verschillen onze wereldbeelden, waarover je meer leest in deze partijdige kieswijzer.
De verschillen
D66
Onderwijs belangrijk? Jazeker! Als onderwijspartij is het onze topprioriteit. D66 zet zich met 300% in voor gezonde, veilige, eigentijdse brede scholen. Focus ligt nu eerst op nieuwbouw voor De Wegwijzer, De Windroos en De Werkschuit.
Onderwijshuisvesting is een wettelijke verplichting voor de gemeente. Helaas is de bijdrage vanuit het Rijk bij lange na niet voldoende en heeft de gemeente er nauwelijks geld voor gereserveerd.
Maar we laten de Wijkse kinderen hiervan niet de dupe worden. Samen met de controller kijken we naar mogelijke woningbouw en dus opbrengsten op vrijkomende locaties. Hoe dan ook: er moet nieuwbouw komen. En nu snel. Er is lang genoeg gewacht en gepraat…
Brede scholen/IKC
D66 is groot voorstander van brede scholen of integrale kindcentra: een plek waar allerlei voorzieningen voor de ontwikkeling van het kind aanwezig zijn. Voorzieningen zoals een basisschool, voorschool, kinderopvang, schoolbibliotheek, muzieklessen, theaterlessen, sport, jeugdzorg en schoolmaatschappelijk werk. Nauwe samenwerking, korte lijntjes, multifunctioneel gebruik van het gebouw. En voor de kinderen van 0-12 jaar een veilige, inspirerende en leerzame plek. Met natuurlijk een anti-pest-beleid, inclusief onderwijs en passende ondersteuning voor onder andere nieuwkomers, hoogbegaafden, en kinderen met autisme en/of ADHD.
PCG
Onderwijshuisvesting is een kerntaak van de gemeente. De PCG vindt veilige, gezonde en moderne scholen voor onze kinderen heel belangrijk. Zorg dragen voor kwalitatief goede onderwijshuisvesting, waarbij binnenklimaat en ventilatie, veiligheid en duurzaamheid prioriteit hebben. • De onderwijsgebouwen zodanig inrichten, dat tegemoet kan worden gekomen aan een toenemende diversiteit van leerlingen als gevolg van passend onderwijs.
Ouders zijn de eerstverantwoordelijken in het opgroeien en opvoeden. De PCG gaat uit van de eigen kracht van jongeren, ouders en de gemeenschap. De zorg geldt (kwetsbare) jongeren en gezinnen, waarbij de gemeente een goed vangnet realiseert. Waar ondersteuning nodig is, hoort die zo dicht mogelijk bij de leefomgeving van de jeugdigen en gezinnen plaats te vinden, hoewel dat niet altijd haalbaar of wenselijk is.
• Ondersteunen van peuterspeelzalen, vanwege de waardevolle elementen voor de (sociaal-emotionele) ontwikkeling van kinderen en ter voorkoming van (taal)achterstanden.
• Kritisch zijn op de besteding van middelen voor Voor- en vroegschoolse educatie en bestrijding van ontwikkelingsachterstanden. Onderscheid tussen achterstanden als gevolg van gebrekkige blootstelling aan Nederlandse taal en echte spraakontwikkelings-stoornissen.
• Kinderen met leer- en ontwikkelingsachterstanden intensief begeleiden.
• De sociaal-emotionele ontwikkeling aandacht geven in samenspraak met de scholen.
Brede School
De PCG vindt dat een Brede School een goed instrument kan zijn voor het bestrijden van onderwijsachterstanden en het bevorderen van sociale cohesie in de buurt.
Een Brede School wordt vormgegeven vanuit scholen en/of instellingen. En de mogelijkheid van een breed zorgnetwerk binnen een Brede School optimaal benutten (consultatiebureau, fysiotherapie, logopedie, enz.).
D66
De energietransitie is nodig om klimaatverandering tegen te gaan, en een gezonde leefomgeving te creëren.
D66 streeft ernaar dat de gemeente Wijk bij Duurstede in 2030 CO2-neutraal is.
D66 wil inwoners en organisaties informeren, faciliteren en stimuleren om
· Woningen en bedrijfspanden te isoleren.
· Minder energie te verbruiken.
· Energie duurzaam op te wekken, zoals zonne-energie.
Gemeentelijke Verduurzamingsregeling
D66 wil verder met de gemeentelijke verduurzamingsregeling (GVR) om huiseigenaren in staat te stellen hun huis te verduurzamen.
Groen en klimaatbestendig
De openbare ruimte willen we groen en klimaatbestendig inrichten (waaronder groene daken, groene gevels en biodiversiteit). D66 ondersteunt buurt- en straatinitiatieven op dat gebied.
PCG
De PCG werkt in deze volgorde aan een duurzame toekomst:
1. Energie besparen
2. Duurzaam opwekken
3. Doeltreffend fossiele bronnen gebruiken, voor wat overblijft.
De PCG heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze het nut en de noodzaak inziet van een zorgvuldig en fatsoenlijke omgang met de natuur en de leefomgeving. Gods goede schepping moeten we bouwen en bewaren.
Dat mag niet alleen op de korte termijn gericht zijn. Ook volgende generaties moeten kunnen voortborduren op het ingezette beleid. De vraag naar energie stijgt. Fossiele energiebronnen raken op. Daarom wil de PCG een actieve bijdrage leveren aan energiebesparingen (trias energetica).
Ook wil de partij – als goede rentmeester – duurzame energiebronnen inzetten.
• Bio-vergistingsinstallaties faciliteren, handhaving borgen.
• Inzetten op een circulaire economie.
• Continue werken aan draagvlak en bewustwording van milieugedrag en energiebesparing bij kinderen, volwassenen en ondernemers.
De gemeente moet zelf het goede voorbeeld geven met duurzame gemeentelijke gebouwen en scholen en door andere initiatieven.
• Vervuiling en uitputting van grondstoffen voorkomen door duurzaam en circulair te bouwen.
• Overtollige warmte of energie slim benutten. • Burgers betrekken met stimuleringsregelingen voor energiebesparing in bestaande woningbouw, zoals de duurzaamheidslening en de gemeentelijke verduurzamingsregeling (GVR).
• Kritisch tegenover een windmolenpark. Een breed maatschappelijk debat over onder meer gezondheid, geluidshinder en een gedegen draagvlakonderzoek is een ‘must’ om tot een besluit te komen.
• Aanschaf van zonnecollectoren door particulieren en bedrijven stimuleren.
• Actief meedoen aan landelijke dagen rond afval, zwerfvuil compost etc. Burgers, scholen en organisaties zoveel mogelijk betrekken.
• Voedselverspilling tegengaan.
• Eigen Wijkse Energiecorporatie (EWEC) met raad en daad bijstaan.
• Gaan voor lokaal opgewekte en duurzame elektriciteit.
• Initiatieven Energieke regio ondersteunen.
• Asbestsanering stimuleren en kansen oppakken om daken te verduurzamen.
• Samen met de inwoners voorzieningen voor elektrische mobiliteit bevorderen.
D66
Snel betaalbare woningen bouwen, vooral voor jongeren, starters en senioren. D66 wil gevarieerd, duurzaam en klimaatbestendig bouwen, met veel groen.
Hoogbouw
D66 wil geen woontorens, geen Kanaleneiland aan de Lek. Als enige partij wil D66 hoogbouw echt beperkt houden tot maximaal vijf verdiepingen.
Sociale bouw
D66 kiest voor 35 – 40% sociale bouw. Jongeren, starters en anderen moeten de kans krijgen om betaalbaar te wonen.
Senioren
Meer knarrenhofjes en groepswonen. Op loopafstand van de binnenstad/het centrum, zorg, voorzieningen en openbaar vervoer.
Flexwonen
D66 is voor creatieve oplossingen en out-of-the-box denken. Ook voor tijdelijke huisvesting, zoals tiny of skinny houses, flexwoningen of ombouwen van kantoorgebouwen. Met deze woningnood moeten mensen snel een dak boven het hoofd krijgen.
Wonen op industrieterrein
D66 is als enige partij tegen wonen op industrieterreinen. Dit beperkt de werkgelegenheid en de bedrijvigheid. Ook hebben de bewoners dan last van milieuzones, geluid, geur en trillingen.
Participatie inwoners
D66 wil inwoners zo vroeg mogelijk in bouwprojecten erbij betrekken en laten meedenken. De partij gaat graag het gesprek met de samenleving én met deskundigen aan.
PCG
De PCG wil zich blijven inzetten voor variatie in woon- en leefmilieus, en passende woningen voor de inwoners. Een goed evenwicht in het woningaanbod is nodig om alle doelgroepen te kunnen laten wonen. Mede door verschillende bouwstijlen behoudt de gemeente haar mooie karakter. Daarnaast moet de lobby bij de Provincie onverminderd doorgaan om extra woningen te mogen bouwen.
Op De Geer III kunnen ongeveer 900 woningen worden gebouwd, dat zijn er eigenlijk nog te weinig, gezien de grote vraag. De eerste 530 wil de PCG vooral voor starters en ouderen bestemmen. De PCG vindt bouw van 35 tot 40% sociale huur voor de komende tien jaar nodig.
Hoogbouw
De PCG wil geen Bijlmer, maar in De Geer III mag langs de buitenrand wat hogere bebouwing tot wel zes woonlagen komen, en dan flats van vier woonlagen ertussen.
D66
D66 zet in op een gezond leven. Vanaf jonge leeftijd, want ieder kind verdient de best mogelijke start. Maar ook als jongeren, of wanneer je in de herfst van je leven bent. Een gezond leven is meer dan goede hulp als je ziek bent: net zo belangrijk is het voorkomen van fysieke en mentale problemen. Voorkomen is beter dan genezen!
Preventie
Een gezonde leefstijl, een veilige omgeving om op te groeien en mentale weerbaarheid kunnen veel fysieke en mentale problemen voorkomen. Voor de jeugd betekent dat bijvoorbeeld een sterke jeugdgezondheidszorg, gezonde kinderopvang en gezonde scholen. Voor oudere generaties zijn activiteiten zoals in beweging blijven en valpreventie belangrijk. Ook een gezonde, groene leefomgeving, die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten, kan bijdragen aan een gezonde leefstijl.
Zwemmen, fietsen, wandelen
D66 wil nog steeds een volwaardige zwemvoorziening in of dichtbij de gemeente Wijk bij Duurstede. Bewegen stimuleren we ook door in te zetten op (veilige!) fiets- en wandelvoorzieningen.
Rookvrije generatie
D66 stimuleert een rookvrije generatie.
Jeugdzorg
De jeugdzorg moet beter. D66 wil geen budgetplafond: alle kinderen krijgen de hulp die zij nodig hebben.
Eenzaamheid
D66 zet zich in om eenzaamheid te (h)erkennen en aan te pakken. Wij steunen initiatieven zoals Verbonden Buurt en staan positief tegenover het creëren van ontmoetingsplekken.
Juiste zorg op juiste moment
Tijdige, passende zorg is belangrijk. Bij het ontbreken daaraan kunnen problemen verergeren. Dat geldt zowel voor fysieke als psychische problematiek. Even niet kunnen meedoen, betekent ook dat iemand zich niet optimaal kan ontwikkelen. D66 zet zich in voor zo min mogelijk papierwerk, focus op maatwerk en het verkorten of liever nog wegwerken van wachtlijsten.
Sport en cultuur
D66 wil ruimte voor sport en cultuur. Sporten is gezond voor je lichaam, cultuur is gezond voor de geest. Ook zorgt het voor verbinding en ontmoeting. Waar mogelijk ondersteunen we sport- en cultuurverenigingen met bijvoorbeeld professionalisering.
PCG
Vanuit Bijbelse naastenliefde wil de PCG mensen in een kwetsbare situatie zorg en ondersteuning of zelfs bescherming bieden en helpen om hun eigen verantwoordelijkheid weer op te pakken. Er moet zorg zijn voor het oudere, jongere en ongeboren leven. De basis vormt de ondersteuning vanuit familie, vrienden, kerk en maatschappelijke verbanden. Waar deze basis tekortschiet, wil de PCG zorgen voor adequate aanvulling.
Inkoop van WMO of Jeugdzorg door of namens de gemeente gebeurt niet alleen op basis van
prijs maar vooral op kwaliteit en aansluiting bij de identiteit. Zorg die aansluit bij de overtuiging en cultuur van het gezin is effectiever en daardoor goedkoper!
Lokale (identiteitsgebonden) organisaties moeten ook tot de zorgaanbieders
behoren en kunnen meedoen bij de aanbesteding. Regelmatige evaluatie of toetsing zodat malafide zorgaanbieders geweerd worden.
De PCG is voorstander van het organiseren van zorgvoorzieningen zo dicht mogelijk bij de burger.
Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)
De PCG pleit voor een ruimhartig WMO-beleid, dat voorwaarden schept voor de burger om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en solidair te zijn ten opzichte van mensen met een (psychiatrische) handicap en/of langdurige zorgbehoefte.
De partij wil een loket-meldpunt ‘Als het leven pijn doet’, waar je met vragen/problemen terecht kan. Voor maatwerk dient er voldoende ruimte te zijn om bij mensen thuis aan de keukentafel begeleiding te bieden.
De PCG wil simulerende maatregelen nemen om de onderlinge betrokkenheid – binnen familie, kerk en maatschappelijke verbanden – te (helpen) verbeteren (via ‘Wijk helpt’ en ‘Omzien naar elkaar’). Ook niet-kwetsbaren moeten opgeroepen worden tot actief burgerschap, om zich in te zetten voor hun medeburgers. Kerken kunnen hierin een stimulerende en ondersteunende rol
vervullen.
Verder voldoende en adequate psychosociale hulp verlenen via het Loket Wijk, dure hulpmiddelen zoveel mogelijk delen en hergebruiken en werken aan een sluitend zorgpakket en -netwerk, zoals thuiszorg, maaltijdvoorziening, alarmering, voorlichting (voeding, beweging, veiligheid) en terminale en palliatieve thuiszorg. Ook moet de strijd worden aangebonden met vereenzaming en sociaal isolement.
Mantelzorgers
De PCG wil goede ondersteuning bieden aan mantelzorgers.
Verslaving
De PCG wil een actief verslavingsbeleid, dat begint met erkenning van de problematiek en vraagt om gerichte maatregelen. Verslaving vormt een bedreiging voor de gezondheid en het toekomstperspectief van de betrokkene
en leidt soms ook tot openbare overlast.
De partij wil een lokaal platform in stand houden met maatschappelijke partijen, kerken (diaconieën) en deskundige organisaties (zoals GGD, politie en verslavingszorg) en in samenspraak met dit platform een integraal verslavingsbeleid vaststellen of actualiseren.
Verder wil de PCG adequaat handhaven, zoals op alcoholverkoop aan jongeren onder de achttien jaar. Ook wil de partij afspraken maken met de horeca over alcoholmatiging en actieve campagnes om alcoholgebruik in sportkantines en andere gelegenheden terug te dringen.
Voor jongeren wil de PCG een actief ontmoedigingsbeleid en gericht voorlichtingsbeleid voeren over de
gevaren van alcohol, roken, drugs, gokken, lachgas en schulden.
Onderdak voor mensen in nood
De Bijbel geeft ons opdracht om gastvrij te zijn voor vluchtelingen en mensen in nood. De PCG vindt dat opvang van vluchtelingen in balans moet zijn met de belangen van de eigen bevolking. Asielzoekers met een verblijfsvergunning (‘statushouders’) moeten zich, ter bevordering van de integratie, aanpassen aan de Nederlandse en lokale identiteit.
Opvang van vluchtelingen moet passen bij aard en schaal van de gemeenschap. De gemeente huisvest niet meer statushouders dan er wettelijk worden toegewezen. Goede inburgering en taallessen voor statushouders (Taalhuis).
D66
Vrijheid en gelijkwaardigheid zitten in het DNA van D66. Vrijheid om te mogen zijn wie je bent, te geloven wat je wilt en te houden van wie jij wilt. Vrijheid ook om je mening te kunnen geven, een samenleving met vrije pers. Vrijheid om kansen te creëren en te pakken. We streven naar een vrije en rechtvaardige samenleving, waarin mensen zoveel mogelijk zelf kunnen beslissen. Over hun eigen leven, maar ook – met elkaar – hoe we samenleven. Daarom kiezen wij voor een land waar we iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen: vrijheid in verbondenheid.
Ontwikkeling en kansen
Wij geloven dat mensen pas echt vrij zijn, als ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Als ze eerlijke kansen hebben om er iets van te maken in het leven. Als ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun huis of hun inkomen, als het een keer tegen zit. Als de democratie zo werkt, dat iedereen kan meepraten. En als de wereld waarin we leven ook van waarde is voor generaties na ons.
Om die reden zullen D66’ers zich altijd sterk maken voor individuele vrijheid. Voor gelijke kansen. Voor een overheid die mensen niet laat vallen. Voor een rechtsstaat waar je op kunt rekenen. Voor meer democratie. Voor internationale afspraken in een veranderende wereld. En voor een economie die welvaart genereert, maar ook oog heeft voor klimaat en natuur.
Iedereen telt mee!
Bij D66 telt iedereen mee. Ongeacht kleur, gender, geloof, leeftijd of achtergrond. D66 verafschuwt racisme en discriminatie en zet zich in voor emancipatie en kansengelijkheid voor onder meer vrouwen, LHBTIQ+-personen en andere groepen die nog altijd niet volledig geaccepteerd en gerespecteerd worden.
Regenboogstembusakkoord
D66 ondertekende in 2022 samen met VVD, SamenWerkt, BurgerBelangen en CDA het regenboogstembusakkoord.
Zondag
D66 vindt dat ieder mens zelf mag kiezen wanneer hij of zij uitrust, werkt, winkelt, studeert of recreëert. De partij is groot voorstander van de koopzondag: winkels mogen hun deuren openen, maar hoeven dat natuurlijk niet te doen. Geen verplichting!
PCG
Zondagsrust
Rust op zijn tijd, of beter gezegd op Zijn
tijd, is belangrijk. God heeft in Zijn wijsheid ons de zegen van een collectief rustmoment gegeven, de zondag. Een dag om Hem te dienen en te rusten van al ons werk. Dat is niet knellend of beperkend, want een
uitgerust mens produceert en functioneert beter.
• De zondag als collectief rustmoment.
• Waar mogelijk beperking van de koopzondagen.
• Geen dwang voor winkeliers om op zondag open te zijn.
• Bescherming van werknemers en kleine winkeliers die in de problemen komen door
winkelopenstelling op zondag.
Regenboogstembusakkoord
De PCG ondertekende in 2022 niet het regenboogstembusakkoord.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Meedoen met D66
Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil