Geachte voorzitter, geachte overige aanwezigen,
De gemeentewet legt het budgetrecht bij de gemeenteraad neer. Het college van burgemeester en wethouders mag van de gemeenteraad verwachten dat de gemeenteraad werkbare, goede financiële kaders stelt. Daarnaast mag het college van de gemeenteraad verwachten dat zij duidelijk maakt welke prioriteiten (beleidskaders) zij stelt.
Laat ik beginnen met dat laatste: op 10 juli 2018 heb ik hier in deze zaal het 4 puntenplan van D66 voor het politieke seizoen 2018-2019 gepresenteerd -zie hier achter mij op powerpoint-:
- D66 wil voorzieningen
- D66 wil preventie
- D66 wil “gas op het groen” en duurzaamheid
- D66 wil meer en gevarieerde woningbouw
We hebben bij de behandeling van de kadernota deze samenhangende beleidsprioriteiten meegegeven aan ons college met het verzoek om hier rekening mee te houden bij de voorbereiding
van de programmabegroting en meerjarenbegroting.
Voor ik tot een oordeel in mijn beschouwing namens D66 kom, wil ik eerst beginnen met een citaat uit de najaarsnota 2017:
“In tegenstelling tot landelijke ontwikkelingen loopt jeugdzorg in Wijk op schema. De zorg wordt verleend waarbij de kosten volledig kunnen worden opgevangen binnen het Sociaal Domein.”
(bron: najaarsnota 2017, pag. 5. Behandeld in gemeenteraad 7 november 2017). Beeld amper 1 jaar gelden: goed beleid, solide financieel onderbouwd. Beeld nu -kijkend naar de begroting 2019 vanavond: grote tekorten, ernstige problemen betaalbaarheid zorg op lange termijn.
Vraag 1: D66 wil graag van het college van burgemeester en wethouders weten hoe het kan dat de gemeenteraad amper 1 jaar geleden met dit beeld werd geconfronteerd, dan nu helemaal niet blijkt te kloppen? En wat gaat het college hier aan doen/wat is het plan van het college?