Meer toiletten

Een beetje verrassend vond ik het wel. Zoveel mensen die vaker behoefte aan een toilet hebben dan er beschikbaar is. Iedereen kent wel de lange rij in de pauze van een concert of een voorstelling bij de damestoiletten. Maar ook in mijn wandelclub bleek het onderwerp actueel: “voor we gaan powerwalken drink ik niet, anders moet ik plassen”. Bij de Geuzenmars kwam het ook verrassend vaak ter sprake. Het zijn ook niet alleen maar vrouwen die stiekem uitkijken naar een toilet.

Voor ons verkiezingsprogramma hadden we al eens bedacht dat er meer openbare toiletten zouden moeten komen. Maar hoe doe je dat? Je wilt ook niet dat het een enorm dure toestand wordt. Eigenlijk wil je dat veel van de toiletten die er al zijn gewoon door meer mensen gebruikt kunnen worden. Maar dan weer de vraag: hoe doe je dat?

En toen zagen we bij Monsieur Paul in Maassluis de sticker ‘hierkunjenaardewc.nl’ van een club die ‘HogeNood’ heet. Waar ik naar zocht blijkt er al te zijn. De Toiletalliantie/HogeNood zoekt samenwerking met gemeenten en organisaties om tegen minimale kosten een groot aantal toiletten publiek toegankelijk te maken. Ze hebben een app waarmee je die toiletten kunt vinden en kunt zien of ze open zijn. Zo worden in een keer heel veel meer toiletten beschikbaar voor de wandelaar of fietser of bezoeker van de binnenstad.

Toen waren de vragen aan het college snel gesteld. En dat reageerde meteen enthousiast. Ze heeft al een aantal organisaties gevraagd of ze mee willen doen en de reacties zijn heel positief. De antwoorden van het college op de vragen van de D66 fractie vindt u hier.

Overigens kunt u de app van HogeNood ook nu al gebruiken want er staan al een handjevol toiletten in Vlaardingen in. Aan de kleur van het logo kunt u zien of het toilet open is. En natuurlijk kan de app ook van pas komen als u ergens anders in Nederland op stap bent.

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.