Oproep aan Haagse politiek – Gaza en Vlaardingen

Een gezamelijke brief

Dit bericht hebben wij en de Vlaardingse fracties van GroenLinks, PvdA, SP, DENK en CDA gestuurd aan de fractieleiders van onze Tweede Kamer fracties:

Namens de fracties van GroenLinks, PvdA, SP, DENK, D66 en het CDA in de gemeenteraad van Vlaardingen sturen wij u hierbij een gezamenlijke brief over de oorlog in Gaza en de directe impact ervan op Vlaardingen.
 
In Vlaardingen woont de grootste Palestijnse gemeenschap van Nederland. De situatie in Gaza raakt veel inwoners persoonlijk, en we merken dagelijks wat dit betekent voor sociale spanningen, vertrouwen in de politiek en de ruimte voor verbinding.
 
In deze brief roepen wij de landelijke politiek op tot duidelijke, menselijke en morele stellingname. En om u ervan bewust te zijn wat ‘Haagse woorden’ voor de lokale democratie betekenen. Wij verzoeken u vriendelijk om deze brief onder de aandacht te brengen van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken.

De brief

Aan: De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Van: Fracties GroenLinks, PvdA, DENK, SP, D66, CDA Vlaardingen

Betreft: De oorlog in Gaza en de impact op Vlaardingen

Datum: 11 mei 2025

Geachte Kamerleden,

Met pijn en zorg kijken wij, als lokale fracties van GroenLinks, de PvdA, DENK, SP, D66 en CDA in Vlaardingen, naar de aanhoudende verwoesting in Gaza. De recente uitspraken van Israëlische bewindspersonen over de ‘volledige vernietiging’ van Gaza en het verdrijven van de bevolking zijn in strijd met het internationaal recht, en roepen terecht de vrees op voor etnische zuivering.

Deze oorlog is geen conflict dat zich alleen op afstand voltrekt. In Vlaardingen wonen veel mensen met Palestijnse wortels. Veel Vlaardingers hebben familie in Gaza of op de Westelijke Jordaanoever. Voor hen is het onverteerbaar wanneer internationale stilte of politieke terughoudendheid overheersen, terwijl het lijden van hun dierbaren dagelijks doorgaat.

Onlangs voerde de Vlaardingse gemeenteraad een debat over de situatie in Gaza. Daarbij dienden meerdere partijen moties in over steun voor wederopbouw, erkenning van de Palestijnse staat en versterking van de sociale cohesie in onze stad. Slechts laatstgenoemde motie werd aangenomen. Onder Palestijnse Vlaardingers overheerst het gevoel niet gehoord te worden. Niet alleen als Palestijnen, maar ook als Nederlanders met een legitieme, pijnlijke betrokkenheid bij deze oorlog. Ze vragen erkenning van hun verdriet en een politiek die laat zien dat hun pijn ertoe doet.

Als lokale volksvertegenwoordigers voelen wij de spanning toenemen. De woorden die in Den Haag gekozen worden, of juist niet gekozen, hebben directe impact op het vertrouwen van inwoners in de politiek, óók in ons lokaal bestuur. Ze bepalen of mensen zich gezien voelen of niet. En ze bepalen of wij het gesprek over samenleven, vrede en rechtvaardigheid kunnen blijven voeren vanuit verbinding, of vanuit verwijdering.

We weten dat het conflict complex is. Maar dat mag geen reden zijn voor terughoudendheid wanneer internationaal recht wordt geschonden, wanneer burgers massaal sterven, en wanneer de blokkade van voedsel, water en medicijnen leidt tot een door mensen veroorzaakte hongersnood, waar veel kinderen het slachtoffer van zijn. De ‘rode lijn’ is al lang overschreden en juist dan hebben volksvertegenwoordigers de plicht om zich uit te spreken.

Daarom doen wij een dringend beroep op u:
• Spreek u duidelijk uit tegen schendingen van het humanitair recht en tegen het geweld tegen burgers;
• Benoem de humanitaire ramp in Gaza in haar volle omvang, inclusief de door het Internationaal Gerechtshof erkende vrees voor genocide. Blijf de regering aansporen hier consequenties aan te verbinden;
• Wees u bewust van hoe Haagse woorden landen in steden als Vlaardingen, en welke verantwoordelijkheid dat met zich meebrengt voor onze gezamenlijke democratie.Zonder rechtvaardigheid is er geen vrede. Wij hopen dat de landelijke politiek zich dat ten volle realiseert en de moed vindt om het verschil te maken.

Met vriendelijke groet namens de fracties van GroenLinks, PvdA, DENK, SP, D66, CDA Vlaardingen 

Neill Voorburg, Jos van Rij, Esther van Wieringen, Umit Gulseren, Yasmine Bouchrit, Salih Akca, Arnout Hoekstra, Willem de Man, Maurice van Beers, Kwestan Nadir, Tom Vleeschhouwer, Marianne Rots, Roel Veugelers, Corne Venema, Constantijn Stevens