Veere zegt nee tegen kleine windmolens

De gemeenteraad van Veere heeft besloten om geen kleine windmolens bij boerenbedrijven toe te staan. Dit voorstel, dat werd gesteund door D66 Veere, had boeren de mogelijkheid moeten geven om hun bedrijfsvoering te verduurzamen en zelf energie op te wekken. D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem reageerde teleurgesteld op het besluit: “Dit is een gemiste kans om boeren te helpen en onze gemeente duurzamer te maken.”

Molen ‘achter de meter’

Het voorstel ging over het toestaan van kleine windmolens op agrarische percelen in Veere. Deze windmolens zouden een maximale tiphoogte van 21 meter hebben en bedoeld zijn om door boeren zelf opgewekte energie direct te gebruiken​​. Dit betekent dat de windmolens ‘achter de meter’ werken, waardoor de energie eerst op de boerderij wordt gebruikt voordat er iets aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd. Hierdoor kan ook netcongestie – overbelasting van het elektriciteitsnet – worden voorkomen, omdat de molens ook uitgezet kunnen worden als de boer minder energie verbruikt dan opwekt.

Houten windmolen op erf

Beeld: EAZ Wind

Duurzamer boerenbedrijf

D66 zag deze kleine windmolens als een kans voor boeren om duurzamer te ondernemen. De molens zouden goed passen bij de boerderijen en door hun lage hoogte relatief onopvallend zijn in het landschap. “Ze zijn een mooie en slimme oplossing voor boeren die willen verduurzamen zonder dat ze de natuur of het uitzicht verstoren,” aldus Jacco van Maldegem.

D66: ook windmolens op bedrijventerreinen

Tijdens de raadsvergadering kwam D66 met twee extra voorstellen om via het voorstel Veere nog duurzamer te maken. De eerste aanpassing was dat ook ondernemers op bedrijventerreinen in een windmolen konden plaatsen. Dit zou betekenen dat ook andere lokale ondernemers de mogelijkheid zouden krijgen om zelf energie op te wekken en duurzamer te worden.

Vergunning voor 25 jaar

Daarnaast steunde D66 een voorstel van CDA dat een vergunning voor een kleine windmolen automatisch na 25 jaar zou vervallen. Dit zorgt ervoor dat de gemeente flexibel blijft. “Na 25 jaar heeft de molen zich ruimschoots terugverdiend, en wie weet welke nieuwe technologieën we dan kunnen gebruiken? We willen ons niet voor altijd vastleggen, maar ruimte houden voor innovaties die misschien nog wel beter zijn dan kleine windmolens,” zei Van Maldegem.

Tegenstanders zeiden
alleen ‘nee, niet mooi’

De voorstellen kregen onvoldoende steun in de gemeenteraad. De partijen SGP, PvdA/GroenLinks en DTV stemden tegen. De tegenstanders noemden de windmolens met name ‘niet mooi’ in het open Veerse landschap. SGP en ChristenUnie stemden zelfs tegen het coalitieakkoord ‘Veere breed verbinden’ waarin is afgesproken dat windmolens in Veere zouden worden toegestaan​.

Groene PvdA/GroenLinks tegen verduurzaming

De tegenstand van PvdA/GroenLinks was opvallend. Van deze partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, verwachtte Van Maldegem wel steun: “Het is jammer dat een partij die zegt te staan voor een groene toekomst, nu alleen maar ‘nee’ zegt zonder met een ander plan te komen. We hadden gehoopt dat PvdA/GroenLinks samen met ons naar oplossingen zou zoeken voor een duurzamer Veere.”

Coalitieafspraken in de prullenbak

Ook binnen de coalitie waren de meningen verdeeld. In het coalitieakkoord hadden SGP, VVD, HVV en ChristenUnie afgesproken om windmolens mogelijk te maken in Veere. Toch brak SGP met deze afspraak door tegen te stemmen. ChristenUnie volgde dit voorbeeld. HVV was verdeeld: fractievoorzitter Stijn van Kervinck stemde tegen, terwijl de andere twee fractieleden juist vóór stemden. VVD bleef verbijsterd achter met het coalitieakkoord in de hand, terwijl hun coalitiepartners zich niet aan de afspraken hielden.

D66 blijft werken aan een groener Veere

D66 zal doorgaan met het zoeken naar manieren om de energietransitie in Veere te versnellen. De partij wil niet alleen boeren en bedrijven helpen om duurzamer te worden, maar ook inwoners betrekken bij duurzame initiatieven. “Samen kunnen we ervoor zorgen dat Veere niet alleen mooi blijft, maar ook toekomstbestendig wordt,” aldus Van Maldegem.

Luister de Veerse Politieke Pitcast voor meer uitleg

Marion van Stiphout en Jacco van Maldegem blikken in de eerste aflevering van het tweede seizoen van de Veerse Politieke Pitcast uitgebreid terug op dit – in de woorden van D66-fractievoorzitter Van Maldegem – Veerse politieke bloedbad.