Volop verbetering mogelijk in Veerse vuilophaal

Meer scheiden, te recyclen afval altijd thuis ophalen en restafval inleveren minder aantrekkelijk maken. Dat zijn enkele opties die de revue passeerden van de thema-avond ‘Afval maakt je stinkend rijk!’ van D66 Veere en D66 Vlissingen in De Zandput in Serooskerke. Cijfers van directeur van de Zeeuwse Reinigingsdienst Paul Marinissen waren ook heel duidelijk: inwoners gaan beter scheiden als ze daarmee geld kunnen besparen.

Kosten afvalverbranding gaat per 2028 fors omhoog

Aanleiding voor de discussie over het afvalbeleid zijn de hogere kosten die gemeenten vanaf 2028 moeten gaan betalen voor het verbranden van restafval. Verbranding ervan gaat zo’n 30% duurder worden dan nu het geval is. Die kosten betaalt de inwoner via de afvalstoffenheffing.

Goed scheiden goed voor portemonnee en milieu

“Goed scheiden is dus goed voor de portemonnee en niet alleen voor het milieu,” aldus D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem. Dit voorjaar buigt de Veerse gemeenteraad zich over het nieuwe afvalbeleid voor het Veerse platteland. Een aantal verbeteringen liggen volgens Van Maldegem voor de hand: “Toen Veere startte met betalen voor restafval leverde dat 35% minder restafval op. Daar kunnen we nog een stap zetten.”

40% restafval is eigenlijk gft-afval dat geen geld kost

Grofweg zo’n 80% van de Veerse restbak bestaat nog uit afval dat te recyclen is. “Verrassend genoeg is 40% van het restafval gewoon gft-afval. En gft-afval verwerken kost niets.” Bij veel vakantieparken in de gemeente wordt gft nog niet apart opgehaald. “Daar ligt dus al veel geld voor het oprapen,” aldus Van Maldegem.

Graag een PMD-container aan huis voor inwoners

Ook zou D66 Veere graag zien dat inwoners een container aan huis krijgen voor PMD-afval. “Plastic, drinkpakken en metalen vormen een groot deel van ons afval. Én het levert geld op.” De inzameling daarvan vergemakkelijken is dus een logische route, volgens D66 Veere.

Ja-ja-sticker zorgt voor minder oud papier in Veere

De gemeente Veere voerde onlangs al enkele verbeteringen door. Zo leidt de invoering van een ja-ja-sticker voor inwoners die folders wensen te ontvangen tot minder oud papier. Dit jaar volgt ook een pas voor de milieustraat, zodat bedrijven daar hun afval niet meer gratis kunnen afleveren.

Nieuwe maatregelen leiden altijd tot minder restafval

ZRD-directeur Marinissen gaf tijdens de avond nog een wijze les mee. “Argumenten dat nieuwe maatregelen leiden tot meer zwerfafval zijn argumenten van mensen die niet willen, van mensen met belangen.” Extra beleid leidt altijd tot minder restafval. Dat werkt overal zo. Ook in Zeeland, aldus Marinissen.