Motie wellicht op later moment
Tijdens de commissievergadering werd door andere partijen beargumenteerd dat het vergoeden van deze kosten niet eerlijk zou zijn, gezien er ook andere groepen zijn die verplichte kosten maken, zoals een medische keuring voor een rijbewijs, of legeskosten voor een invalidenparkeerkaart. Daarnaast werd gesteld dat identificatiebewijzen nooit vergoed worden voor inwoners, ook niet voor minima, die deze kosten mogelijk moeilijker kunnen dragen.
Wij zien echter een verschil tussen de genoemde voorbeelden en de gevraagde vergoeding in deze motie. Namelijk dat de kosten die een transgender persoon moet maken er überhaupt niet zouden moeten zijn. Wij hebben als samenleving een systeem ingericht waarin de geslachtsregistratie al bij de geboorte wordt gekoppeld aan de sexe en enkel een binair systeem kent. Met andere woorden, dit is een probleem dat gecreëerd wordt door wet en regelgeving van onze overheid, die geen rekening houdt met een specifieke groep. Daarom stellen wij dat deze kosten gedragen moeten worden door de overheid, ongeacht het inkomen van de persoon in kwestie.
Deze denkwijze bleek echter te ver van het gedachtegoed van andere partijen te liggen. Zij willen deze kosten alleen dekken voor transgender personen die dit zelf niet kunnen betalen. Daarmee stellen ze in onze ogen echter dat het bestaan van deze kosten terecht is.
Gezien er tijdens de commissievergadering een meerderheid van de partijen opriep deze kosten alleen te dekken voor minima deed wethouder van Vliet de toezegging de gevraagde kosten voor transgender personen die hierdoor financieel in de problemen komen te vergoeden. In de weken tussen de commissie- en de Raadsvergadering zijn wij in gesprek gegaan met de wethouder, de betrokken ambtenaar en een aantal partijen om verdere mogelijkheden te verkennen.
Na vervolgonderzoek naar de mogelijkheden heeft de wethouder toegezegd dat de kosten voor de deskundigenverklaring voor minima vergoed kunnen worden via de Wet bijzondere bijstand. De kosten voor het verkrijgen van een vervangend identificatiedocument, wanneer dit een probleem zou vormen, kunnen naar rato van hoeveel jaar het oude document nog geldig was, gedekt worden via het LHBTIQ+ budget van de gemeente via maatwerk.
Hiermee was tegemoetgekomen aan de meerderheid van de Raad, waarna het voor ons in gesprekken met andere partijen duidelijk werd dat onze overige ambitieuzere doelstellingen op dit moment niet haalbaar zijn in deze gemeente. Hoewel wij zeker blij zijn dat deze kosten gedekt zullen worden voor transgender personen met beperkte financiële middelen, waren onze doelen ambitieuzer en hebben wij de motie in samenspraak met GroenLinks niet in de Raadsvergadering besproken maar aangehouden, zodat wij in de toekomst de mogelijkheid houden deze opnieuw in te dienen, wanneer nieuwe inzichten en of ontwikkelingen rondom de vernieuwde transgenderwetgeving zich voordoen.