Rotterdam verwelkomt nieuwe studenten tijdens Eurekaweek

Afgelopen week heeft Rotterdam duizenden nieuwe studenten mogen verwelkomen tijdens de Eurekaweek. Zowel demissionair minister én lijsttrekker Rob Jetten als Tweede Kamerlid Kiki Hagen kwamen naar Rotterdam om in gesprek te gaan met nieuwe en huidige studenten.

Uit deze gesprekken blijkt dat de herintroductie van de basisbeurs met open armen is ontvangen en dat maar liefst 90% van de studenten zich hiervoor heeft aangemeld. Naast de bespreking van de basisbeurs, kwam naar voren dat studenten graag meer flexibiliteit zouden zien omtrent de verkamering regels in de stad. Hierover vergadert de gemeenteraad later dit najaar.

Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag van studenten, zeker met de komst van een faculteit van de TU Delft, heeft het college eerder dit jaar een ambitieus plan gepresenteerd om versneld extra studentenwoningen te gaan bouwen. Hierdoor biedt Rotterdam zo veel mogelijk studenten hun eigen plek waar ze zich kunnen ontplooien en ontwikkelen.

Daarbovenop wordt er actief opgetreden tegen huur misbruik, om ervoor te zorgen dat studenten niet worden geconfronteerd met oneerlijke praktijken en huurprijzen. Met de lokale campagne #weetwatjehuurt.nl kunnen studenten, maar ook reguliere huurders controleren of ze een eerlijke prijs voor hun huis betalen. Dit moet naast de basisbeurs ook zorgen voor een eerlijkere en betaalbaardere studententijd. 

De opening van het academisch jaar vindt plaats op 4 september in de Laurenskerk en is live te volgen via deze livestream om 15:00 uur.