Rotterdam steunt duurzame, slimme innovaties

Vier nieuwe innovaties ontvingen deze week een financiële bijdrage uit het Smart Energy Systems (SES)-programma. De ondernemers krijgen de subsidie, omdat ze innovaties ontwikkelen die gericht zijn op een schoner, slimmer en zuiniger energiesysteem in stad en haven. Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): “Het benutten van deze nieuwe kennis is essentieel om onze ambitieuze klimaatdoelen te bereiken en de energietransitie te versnellen. Daarom ben ik verheugd dat weer vier nieuwe innovatieprojecten gebruik kunnen maken van de subsidie. De verkozen ondernemers laten zien dat Rotterdam hard werkt aan slimme, innovatieve energiesystemen en out of the box oplossingen.”

Deze nieuwe duurzame innovaties ontvangen de SES-subsidie in 2023: 
1.       Zero Emission Fuels – MethaGIS: Zero Emission Fuels (ZEF) ontwikkelt microplants om zonne-energie direct om te zetten in duurzame methanol. Deze technologie kent een brede toepassing in grootschalige zonnepaneelsystemen, zoals die gerealiseerd worden in landen als Chili en Marokko. Duurzame methanol kan, bijvoorbeeld, gebruikt worden als duurzame brandstof voor de scheepvaart en voor energievoorziening.

2.       Flying Fish – haalbaarheidsstudie Foiling Demonstrator Nieuwe Maas: Flying Fish ontwikkelt draagvleugels die emissieloos varen sneller én 80% efficiënter maken. Draagvleugels zijn vleugels onder een boot die, bij voldoende snelheid, de romp uit het water optillen. Hierdoor heeft de boot minder weerstand. De Watertaxi Rotterdam is partner in het project.

3.       Hygro – Charlois Hub, iBundle & satelite: Hygro onderzoekt de haalbaarheid naar een hub voor compressie en distributie van waterstof voor zwaar wegvervoer. Dit is een keteninnovatie op het gebied van waterstof en kan hiermee bijdragen aan de Rotterdamse doelstellingen.

4.      RABLE – Zon-op-parkeerplaatsen: RABLE ontwikkelt een solar carport, overkapping van parkeerterreinen, gebaseerd op de RABLE-techniek; een slim zelfdragend systeem voor zonnepanelen. De innovatie moet het makkelijker en aantrekkelijker maken om solar carports te realiseren.