De nationale week zonder vlees en zuivel

Deze week is de nationale week zonder vlees en zuivel begonnen. De consumptie van vlees- en zuivel heeft een directe relatie met de overmatige CO₂-uitstoot. Daarmee is het zowel goed voor het milieu als voor je eigen gezondheid om een week geen vlees en zuivel te consumeren. Maar omdat we Rotterdammers zijn geven we hier nog wel graag onze eigen draai aan. Daarom vertelt Fatih Elbay (woordvoerder zorg) je graag hoe je het bekendste Rotterdamse gerecht op een vegan wijze kan bereiden: de kapsalon!

Ingrediënten:

2 pakjes vegan Kip/Shoarma
1/4 ijsbergsla
2 tomaten
1/2 komkommer
10 gr peterselie
100 gr geraspte vegan kaas
150 gr sojayoghurt
800 gr diepgevroren ovenfriet
2 el zonnebloemolie
1 teen knoflook
1 tl zeezout

Bereiden:

1. Verwarm alvast de oven op 180 graden en bak je friet


2. Verwarm de zonnebloemolie in je favoriete koekenpan en bak je vegan kip of shoarma knapperig en goudbruin.


3. Doe je friet in een ovenschaal en gooi hier je vega kip of shoarma overheen samen met de vegan kaas. Bak het geheel 10 tot 15 minuten tot de kaas gesmolten is.


4. Ondertussen snijd je de sla in dunne reepjes. Snijd de tomaat en komkommer in blokjes. Bestrooi de kapsalon hiermee als hij uit de oven is.


5. Hak ondertussen de peterselie fijn en meng dit door de sojayoghurt. Rasp de knoflook boven de saus, beetje roeren en breng het op smaak met zout. Schep vervolgens de knoflooksaus over de kapsalon.