Raadsleden in reces


Politiek gaat altijd door, de stad staat immers nooit stil. Maar, er zijn perioden in het jaar dat er geen commissies en raadsvergaderingen plaatsvinden: het reces. Van 8 juli tot en met 20 augustus is het zomerreces, waarin de (burger)raadsleden even kunnen opladen. Benieuwd waar Agnes, Ingrid, Joan, Tim, Fatih en Pelle zich in deze tijd mee bezighouden? Van reflectie op de coalitie, tot het lezen van boeken over Rotterdam: dit zijn de raadsleden in reces.

Agnes Maassen

“In het reces neem ik de tijd om te reflecteren. We zijn met de coalitie D66, VVD, Leefbaar Rotterdam en DENK een jaar onderweg en ook ik als fractievoorzitter heb er nu ruim een jaar op zitten. Vaak is er in normale weken te weinig tijd om rustig te reflecteren, daarom doe ik dit in de zomer. Ik fiets graag in de bergen, en die momenten in mijn eentje op de fiets, zijn perfect om nog eens terug te blikken op alles wat er is gebeurd. Ik zit namelijk makkelijk een paar uur op de fiets en er is nogal veel om over na te denken. Ik denk bijvoorbeeld aan wat ik nog wil bereiken als raadslid, hoe ik nog beter de samenwerking kan laten verlopen in de coalitie, wat ik kan doen om de fractie als team nog beter te laten samenwerken en hoe we bijvoorbeeld nieuwe ideeën kunnen ontwikkelen. Soms vertellen mensen mij dat ik dat moet loslaten – en dat doe ik op gezette momenten ook zeker – maar de politiek is iets wat mij zelden echt goed loslaat. En als ik dat dan kan combineren met mooie uitzichten, is dat voor mij alleen maar win-win!”

Ingrid van Wifferen

“Het zomerreces staat voor mij vooral in het teken van mijn studie. Ik studeer voor docent Nederlands en helaas heb ik tijdens het afgelopen studiejaar lang niet alles kunnen afronden, dus het zomerreces wordt voor mij een inhaalrace. Ik richt me voornamelijk op het schrijf- en spreekonderwijs en op mediawijsheid. Naast mijn studie heb ik ook vakantieplannen. Ik ga een week naar Vlieland en daarna anderhalve week naar Schotland, waar ik samen met mijn kinderen mijn man ga aanmoedigen die meedoet aan het WK wielrennen.
Ook op politiek vlak sta ik niet helemaal stil. Ik heb nog een paar vergaderingen gepland, waaronder een ontmoeting met ambtenaren en enkele van onze leden, en ik zal ook andere raadsleden spreken. Verder staat er na de zomer een druk programma op de planning. Ik ben me alvast aan het inlezen op dossiers over onderwerpen zoals het Hofplein, het verkeerscirculatieplan en kwesties rond veiligheid. Ik ben ook bezig met onderwerpen die ik graag in het landelijk verkiezingsprogramma verankerd zou willen zien, bijvoorbeeld de mogelijkheid om te handhaven op 30 km-wegen.”

Joan Nunnely

“Deze zomer begon op een bijzondere manier, althans zo heb ik het ervaren. Het kabinet viel, met als gevolg een uitstroom van veel politieke figuren, waaronder het stoppen van Sigrid Kaag. Ook het besluit van Sylvana Simons om te stoppen raakt me op een bepaalde manier. Mensen met ambitie die zich niet veilig genoeg voelen om door te gaan, en iedereen heeft natuurlijk een andere behoefte aan veiligheid. Het is opmerkelijk! Dit geeft een duidelijk beeld van onze democratie en politiek; het is een veeleisend en intens vak.
Maar goed, ondanks dit politieke tumult, hebben we besloten om de auto in te stappen en op weg te gaan naar ons Surf House in Baskenland, Spanje. We hebben mooie tussenstops gehad in Reims, Limoges, Bilbao en uiteindelijk San Vicente. Op de terugreis hebben we genoten van het prachtige stadje Orléans. Een stad die ons herinnert aan Jeanne d’Arc, die altijd moedig de strijd aanging om er te zijn voor haar mensen. Met haar schild en zwaard is ze de geschiedenisboeken ingegaan. Deze gedachten brengen me ook weer bij ons politieke landschap. Gaan we echt voor de verbinding en vooral doen wat Nederland nodig heeft? Luisteren naar de mensen? Er echt zijn voor de mensen? Systemen doorbreken? Enfin, ik wens jullie een mooie en fijne zomer toe, en ik zie jullie graag weer na het reces.”

Fatih Elbay

“Het is reces! Dat betekent dat we als raadslid even mogen bijkomen. Een moment om mijn batterijen op te laden na een wervelwind van een jaar. Het was een jaar vol met uitdagingen, leren, contacten leggen en ontmoeten. Nu ben ik een paar dagen in het buitenland, een kans om even adem te halen en me op iets anders dan mijn werk en politiek te richten.
Maar de waarheid is, het hart van een raadslid rust nooit helemaal. Gedachten aan mijn verantwoordelijkheden en de komende debatten na het reces blijven zachtjes sudderen in mijn achterhoofd. Voor nu is het een tijd van ontspanning, een tijd van onderdompeling in kunst, het verkennen van cultuur en het genieten van festiviteiten. Het is een tijd van opladen, zodat ik met hernieuwde energie en inspiratie kan terugkeren!”

Tim de Haan

“Momenteel zit ik dit reces, in Noorwegen, in Rjukan. Een industrieel stadje uit het begin van de 20e eeuw. Wat vanwege de bijzondere geschiedenis onderdeel is van een grotere Unesco Werelderfgoed-site. Voor een week of drie reizen we via dat land – waar we ongeveer een week geleden met de boot vanuit Emden naar toe zijn gevaren – door naar Zweden om via Denemarken en Duitsland weer naar Rotterdam af te zakken. Dat doen we met een klein campertje en met een nog iets kleiner caravannetje. In de bagage een flinke stapel boeken, waar ik door het jaar heen helaas minder goed aan toe kom.
Op dit moment ben ik Arjen van Veelen zijn ‘Rotterdam: een ode aan de inefficiëntie’, aan het lezen. En ondanks het reces, het goede mobiele internet in Scandinavië (ook in de meer afgelegen gebieden) en een onbeperkte databundel komen er toch ook nog wat appjes binnen. Schriftelijke vragen van collega’s, dingen die er in Rotterdam gebeuren, zaken die er gebeuren, een stukje voor de D66 nieuwsbrief. Wat dat betreft is die knop, ook tijdens het reces, moeilijk uit te zetten. Rotterdam en de politiek – wellicht een tikje trager in de zomermaanden – draait toch altijd door!”

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

Pelle Meurink

“Afgelopen weken heb ik gebruikgemaakt van het reces om een beetje uit te rusten en ook om eindelijk Kapitaal van Piketty te lezen. Daarnaast gaat het werk om Rotterdam duurzamer te maken gewoon door, dus maak ik gebruik van de tijd om zelf onderzoek te doen naar innovatieve verduurzamingsmethoden en om in gesprek te gaan in de stad!”