Op bezoek bij sorteerbedrijf Erdotex

burgerraadslid Pelle Meurink ging op werkbezoek bij kledingsorteerbedrijf Erdotex, de grootste sorteerder van Europa. Hier worden tonnen aan kilo’s kleding per dag gesorteerd, verdeeld over maar liefst 380 categorieën. Na een geautomatiseerd voorsorteerproces (waarbij er wordt gezocht naar scherpe of onveilige voorwerpen) wordt ieder kledingstuk met door de werknemers met de hand gesorteerd.

Tijdens een rondleiding langs alle facetten van het sorteerproces kreeg Pelle kort een masterclass sorteren van de oprichter van het bedrijf zelf. “Ik had al het gevoel dat het moeilijk was, maar binnen drie tot vijf seconden achterhalen wat iets is, lijkt wel onbegonnen werk.” Want zo worden de werknemers van Erdotex getraind. Binnen enkele seconden herkennen ze de staat van de kleding en voor welke afzetmarkt het vervolgens geschikt is.

Opvallend was ook de hoeveelheid speelgoed die wordt weggegooid. “We hebben hier genoeg kwalitatief speelgoed om heel Rotterdam van kerstcadeaus te voorzien”, aldus een woordvoerder van Erdotex. 


Inzet op recycling wordt de komende jaren nog belangrijker, omdat de grondstoffen steeds schaarser worden. “Zorgen dat alle grondstoffen van kleding goed hergebruikt kunnen worden, wordt een essentieel deel van de grondstoffen transitie”, aldus Pelle.
De gemeente heeft recentelijk het nieuwe programma ‘samen in actie voor een circulaire stad’ gepresenteerd. Hierin staan belangrijke stappen voorwaarts vermeld, maar het belang van de grondstoffen transitie wordt nog onvoldoende benoemd. Tijdens de commissiebehandeling zal D66 hierbij stilstaan.


Benieuwd naar de hoeveelheid kleding en speelgoed binnen Erdotex? Of naar de circulaire plannen van D66 op het gebied van recycling? Check dan onze video!