Onderzoek naar meer drugstestlocaties

Dankzij een motie van D66 komt er een onderzoek naar de wensen van experts en gebruikers om het aantal drugs-testlocaties in Rotterdam uit te breiden. Raadslid Fatih Elbay: “Door de criminalisering van drugs is de kwaliteit moeilijk te achterhalen. Als volwassenen dan toch kiezen voor gebruik, is het in het belang van de gezondheid dat ze dit toegankelijk kunnen testen. Dit voorstel is een goede eerste stap.”

Middelengebruik als een weloverwogen keuze van volwassenen

Daar waar kinderen beschermd moeten worden voor verdovende middelen, omdat zij nog volop in de ontwikkeling zijn, is D66 van mening dat volwassenen de vrijheid moeten hebben om de keuze te maken om bepaalde middelen wel of niet tot zich te nemen. Dan hebben we het niet over de extreem schadelijke soorten, maar dat wat in recreatieve setting veilig kan worden gebruikt.


Die keuze moet weloverwogen en goed geïnformeerd zijn, maar blijft een keuze. Wij staan dan ook voor een nieuwe manier van kijken naar middelen. We noemen alcohol en drugs apart van elkaar, maar eigenlijk zijn het verwanten. Alleen is de een legaal, de ander niet. De een genormaliseerd, de ander niet. “Daarmee wil ik niet mijn ogen sluiten voor de risico’s. Alcohol en drugs kennen absoluut gevaren. En die gevaren moeten duidelijk zijn, door voorlichting en een goede informatievoorziening. Juist daarmee voorkom en ontmoedig je problematisch gebruik”, aldus Fatih.

Uitbreiding testlocaties

Weten wat je wel of niet consumeert door drugs te testen, zorgt voor veiliger gebruik, is beter voor de gezondheid en maakt dat bijvoorbeeld vervuilde drugs, snel de prullenbak in kunnen. Ondanks die preventieve werking van testen, kunnen gebruikers in Rotterdam maar op één avond per week, op één locatie terecht. D66 zou daar graag verandering in zien. Daarom hebben we een voorstel ingediend, waarin we het stadsbestuur vragen een onderzoek uit te voeren naar de wensen van experts, recreatieve drugsgebruikers, de GGD en YOUZ verslavingszorg, en de mogelijkheden te onderzoeken om het aantal drugs-testlocaties in Rotterdam uit te breiden en de frequentie van de openingstijden en dagen te verruimen.


De motie ‘Eat, sleep, rave, test je drugs en stay safe’ is op 25 januari door de gemeenteraad met 18 stemmen aangenomen. CDA, CU, de VVD, Leefbaar Rotterdam en FvD stemden helaas tegen.