Miljoenennota 2024

Op 19 september 2023 heeft de Nederlandse regering de Miljoenennota voor aankomend jaar gepresenteerd, waarin de begrotingsprioriteiten voor het komende jaar staan beschreven. De nota biedt inzicht in de financiële plannen van de overheid en de beoogde investeringen. Fractievoorzitter Agnes Maassen loopt je door de highlights heen.

Duurzaamheid

Een van de belangrijkste aankondigingen in de Miljoenennota is de nadruk op duurzaamheid en klimaatregelingen. De regering heeft aangekondigd dat er aanzienlijke investeringen zullen worden gedaan in groene energie, infrastructuur voor elektrisch vervoer en maatregelen om de CO₂-uitstoot te verminderen. “Ook voor Rotterdam is dat belangrijk. We willen dat mensen meer de fiets of het OV pakken, maar als het niet anders kan, de elektrische auto of deelvervoer. Een goede infrastructuur hiervoor, binnen en buiten Rotterdam, is dan noodzakelijk”, aldus Agnes Maassen.

Kansengelijkheid over de hele linie

De regering heeft aangegeven dat er extra middelen zullen worden vrijgemaakt voor de gezondheidszorgsector om de toegang tot hoogwaardige zorg te verbeteren. Ook zal er worden geïnvesteerd in onderwijs, met een focus op digitale vaardigheden en de toegankelijkheid van het onderwijs.

Wat betreft de economische vooruitzichten heeft de regering optimistische groeiverwachtingen uitgesproken, mede dankzij de verwachte toename van investeringen en export. Er zijn plannen om het ondernemersklimaat te versterken en innovatie te stimuleren om de economie veerkrachtiger te maken. Agnes: “Koploper zijn in de duurzaamheidstransitie is wat D66 betreft waar we naar moeten streven. Ik ben dan ook blij dat het Rijk groene innovatie stimuleert.”

Goed nieuws voor werknemers in Nederland! Het minimumloon krijgt namelijk een welverdiende boost. Met ingang van 1 januari 2024 zal het minimumloon met 1.7% stijgen. “Te veel mensen werken maar krijgen de eindjes niet aan elkaar geknoopt. Het doen stijgen van het minimumloon is voor minima en werkende armen een absolute must”, vertelt Agnes. De welvaartsverdeling wordt ook een stukje eerlijker, door grootverdieners meer belasting te laten betalen over een deel van hun inkomen.