Menstruatiearmoede op scholen nu definitief verleden tijd!

Afgelopen maandag is het programma gratis menstruatieproducten voor scholen officieel gestart. Raadslid Joan Nunnely overhandigde op basisschool De Parel de eerste gratis producten samen met Sarah Reitema (PvdA) en wethouder Kasmi. 

Dankzij een motie die D66 samen met de PvdA indiende, wordt er €82.000 per jaar vrijgemaakt om iedere basis- en middelbare school te voorzien van verschillende menstruatieproducten. “Deze producten horen net als toiletpapier en zeep gewoon op de wc’s te liggen”, aldus Joan en Sarah.  

Rotterdam als pionier

Met dit programma is Rotterdam de eerste stad van Nederland die gratis menstruatieproducten aanbiedt. Bij de officiële lancering waren meerdere geïnteresseerde gemeenten aanwezig, mogelijkerwijs is Rotterdam dus snel niet meer de enige met een soortgelijk programma. “Ik ben zo trots op dit resultaat en hoe geweldig is het als wij (Rotterdam) het voorbeeld voor veel gemeenten worden”, zei Joan na afloop van de lancering.   

Vrijblijvend aanmelden

Inmiddels hebben ruim 150 Rotterdamse scholen zich aangemeld voor de gratis producten. Dat is meer dan de helft van alle scholen in Rotterdam. “Heel fijn dat we met dit programma zoveel kinderen kunnen bereiken”, aldus onderwijswethouder Said Kasmi. 
Maar daar blijft het niet bij, want alle Rotterdamse scholen kunnen zich nog ieder moment vrijblijvend aanmelden middels een aanmeldformulier via de website van de gemeente. “Spoor schoolleiders dus vooral aan jouw school aan te melden, echt tof om dat te doen”, aldus Joan.

Bekijk onze video over dit onderwerp.