Meer power naar de energietoeslag

Veel Rotterdammers hebben recht op een energietoeslag van €800,- van de gemeente, maar die regeling is bij weinig mensen bekend. Daarom kaartte D66-raadslid Agnes Maassen dit aan in de actualiteitenraad van 12 mei. D66 vindt dat de gemeente moet samenwerken met maatschappelijke organisaties – zoals Aktiegroep Oude Westen – zodat zij kan helpen met de informatieavond die door die Aktiegroep is georganiseerd. Daarnaast vindt zij dat onderzocht moet worden hoe de angst die sommigen ervaren om een aanvraag te doen weggenomen kan worden. Wij zien liever een aanvraag te veel, dan een te weinig.

De energietoeslag, uitgelegd

Veel Rotterdammers met een laag inkomen hebben recht op een energietoeslag van €800,- van de gemeente. Met de energieprijzen die mede door de oorlog in Oekraïne de pan uit rijzen, is elke tegemoetkoming meer dan welkom. Vandaar dat de landelijke overheid deze toeslag in het leven heeft geroepen.

Helaas is het zo dat deze regeling niet bij iedereen bekend is. En als de regeling al bekend is, ervaren veel mensen toch een gevoel van huiverigheid bij de aanvraag ervan omdat ze bang zijn dat ze de toeslag toch weer moeten terugbetalen. In onze stad zijn veel mensen het slachtoffer geworden van de toeslagenaffaire. Een mogelijk gevoel van wantrouwen richting de overheid, waaronder gemeente, is dan ook niet vreemd.
Toch wil ik Rotterdammers die het niet breed hebben oproepen tóch te kijken of ze recht hebben op de toeslag. Als je twijfelt kun je contact opnemen met het telefoonnummer 14 010. Zij helpen je graag op weg als je er niet helemaal uitkomt!


● De voorwaarden van de energietoeslag vind je op deze pagina: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/energietoeslag/ 

● Het aanvragen van de energietoeslag doe je via deze pagina: https://www.rotterdam.nl/loket/energietoeslag-aanvragen/

Wat wil D66?

Wij willen dat de gemeente Rotterdam instanties die mensen helpen met de aanvraag van de energietoeslag beter ondersteunt. D66 vindt dat de gemeente hier bijvoorbeeld meer aanwezig moet zijn en dat betrokken ambtenaren ook langs zouden moeten gaan om inhoudelijke vragen meteen te kunnen beantwoorden.