Kracht van de nacht

Deze week presenteerde gemeente Rotterdam haar plannen voor de horeca en het nachtleven. Zo mogen horecaondernemers op vrijdag en zaterdag een uur langer openblijven, komen er meer horecastewards, grotere terrassen en een nachtraad met een onafhankelijk nachtburgemeester. Allemaal ideeën uit het intiatiefvoorstel “kracht van de nacht” van voormalig raadslid Elene Walgenbach.

Kracht van de Nacht

De coronapandemie heeft iedereen doen beseffen dat de nacht een plek is voor ontmoeting, ontspanning en ontlading. Daarom start de gemeente een publiekscampagne om nieuwe initiatiefnemers met plannen voor de nacht te vinden en te helpen. Zo creëeren we een divers aanbod aan horeca en uitgaansgelegenheden waarbij iedereen kan genieten van het Rotterdamse nachtleven.

Meer levendigheid

In ons voorstel riepen we vooral om meer maatwerk mogelijk te maken in de horecasector. Daaraan wordt in de gepresenteerde plannen van de gemeente nu gehoor gegeven. Zo wordt de openingstijd van avondhoreca verruimd tot 3:00 uur en mogen terrassen in 2023 25% vergunningsvrij worden uitgebreid. Verder wordt het aantal ‘geluidjes’ van 10 naar 12 uitgebreid en het aantal ‘verlaatjes’ van 15 naar 20 per jaar. Met een ‘geluidje’ mag een horecaondernemer meer geluid maken die avond en met het ‘verlaatje’ wordt de openingstijd verruimd tot 7:00 uur. Tot slot stelt de gemeente 150 gratis terrasvlonders ter beschikking.    

Evenementen

Bij een levendige stad horen gezichtsbepalende evenementen. Daarom heeft raadslid Joan Nunnely (samen met GroenLinks, VVD en Volt) een notitie opgesteld om organisatoren meer ruimte te bieden. Hiermee toont D66 haar inzet richting het evenementenbeleid voor de komende jaren, gericht op het voorkomen van afgelastingen zoals de Pleinbioscoop. “Rotterdam is een evenementenstad en dat moet zo blijven”, bepleitte Joan tijdens de commissievergadering.
 
Meer weten over het horecaplan? Het gehele uitvoeringsplan is hier te lezen:
https://gemeenteraad.rotterdam.nl/Reports/Document/fea2164f-b8de-4b7d-8c0e-7e9050e5c71b?documentId=3085355b-d0f7-4c94-8b98-36da9cf74c75