Het queer-monument wordt nu (eindelijk) echt
permanent

Dankzij een motie van D66 wordt het monument voor seksuele- en genderdiversiteit op het Willemsplein permanent gemaakt. Hier was de afgelopen tijd veel onzekerheid en onduidelijkheid over, door de herinrichtingsplannen in de omgeving. Maar: die onzekerheid is voorbij. We trekken € 300.000 uit om het moment voor de LHBTQIA+ gemeenschap een tweede thuis te maken. “Zichtbaar jezelf zijn in Rotterdam gaat ook om ontmoetingsplekken, om symbolen. Ik ben ontzettend blij dat we ein-de-lijk een queermonument neerzetten wat niet meer weggaat”, aldus woordvoerder samenleven Agnes Maassen.

Juist nu belangrijk

Los van het feit dat een wereldstad als Rotterdam natuurlijk niet kan achterblijven als het aankomt op een monument voor LHBTQIA+’ers, zijn er de laatste periode zorgelijke ontwikkelingen gaande in onze samenleving. Extreemrechtse politici die trans- en non-binaire mensen hun bestaansrecht ontkennen, of Russische propaganda gericht op het creëren van anti-queer sentiment. Agnes: “Ik maak me daar zorgen om. Queer-zijn is net zo normaal als een brood halen bij de bakker. Dat er mensen en organisaties zijn die
LHBTQIA+’ers willen ontmenselijken, is iets wat niet past in Rotterdam.” Een plek waar de gemeenschap kan samenkomen, pride kan vieren en symbool staat voor acceptatie, is daarom juist nu van belang.

Motie: ‘Maak het queer monument nu echt permanent’

D66 heeft daarom samen met de VVD een motie ingediend tijdens het begrotingsdebat, zodat we ook echt middelen vrij kunnen maken voor deze plek. Deze worden gereserveerd en ingezet wanneer het Willemsplein op de schop gaat (in 2026), zodat dan het monument
écht permanent wordt. Daarnaast krijgt ook de geschiedenis van de Rotterdamse LHBTQIA+-gemeenschap hier een plek. Ook worden zij betrokken bij het ontwerp.

De motie ‘Maak het queer monument nu echt permanent’ is op 9 november door de raad aangenomen. Alle partijen, behalve BIJ1 en FvD, stemden voor.