Een nieuw, groen en fietsvriendelijk Hofplein

Het Hofplein in het centrum, bekend om de iconische fontein – maar ook het vele verkeer, krijgt een flinke transformatie. Het plein wordt een groene en levendige plek in de stad, waarbij de fontein als bekend middelpunt behouden blijft. “We zijn blij met deze slag naar minder auto’s en meer groen”, aldus D66-raadslid Ingrid van Wifferen. “Het Hofplein ziet er nu niet uit. Door de vernieuwing komt er veel ruimte voor voetgangers en fietsers. Een mooie, groene plek om samen te komen.’’

Meer fiets, minder auto

Scheuren door het Hofplein is straks niet meer mogelijk. In plaats daarvan wordt het een plek voor de voetganger, fiets, het OV en een stuk minder auto’s. Daarnaast zorgen we voor verkoeling en meer groen. Dat is belangrijk, want door klimaatverandering zijn maatregelen tegen hittestress een must.

Deze herinrichting van het Hofplein zorgt voor:

• Minder rijbanen voor auto’s, wat meer ruimte biedt aan fietsers en voetgangers;
• Het behoud van de tramlijn over het plein;
• Meer dan 150 bomen die het plein groener en koeler maken, met planten die bijdragen aan de biodiversiteit;
• Een grote ondergrondse waterberging om wateroverlast te beperken en bomen van water te voorzien;
• Een verkeerscirculatieplan om de bereikbaarheid van het centrum te garanderen;
• Mogelijkheden voor kleine tentoonstellingen en optredens.

Uitvoering in 2025

Het definitieve ontwerp is nu gereed en is goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders. Later dit jaar zal het aanbestedingstraject van start gaan, waardoor de uitvoering van het Hofplein in 2025 kan beginnen. D66 houdt de vorderingen uiteraard nauw in de gaten.