De LVV sluit, zoals afgesproken, vanwege het stopzetten van rijksfinanciering. Deze situatie stelt ons echter voor een pijnlijke vraag: hoe waarborgen we het welzijn van de mensen die afhankelijk zijn van deze voorziening? Het is voor D66 essentieel dat de humanitaire ondergrens bewaakt blijft; we kunnen niet toestaan dat kwetsbare mensen in onmenselijke situaties terechtkomen. Dit is niet alleen onze morele plicht, maar ook een wettelijke: de Europese regelgeving en rechterlijke uitspraken verplichten ons om ervoor te zorgen dat mensen die afhankelijk zijn van overheidssteun niet in mensonterende omstandigheden belanden. Wij vragen daarom aan de wethouder: kan hij garanderen dat mensen die nu in de LVV verblijven, na de sluiting niet op straat belanden of zonder hulp achterblijven?
Daarnaast vragen we aandacht voor mensen die zich na 1 januari melden bij de gemeente en volledig afhankelijk zijn van steun. Hoe zorgt de wethouder ervoor dat ook zij niet in schrijnende omstandigheden terechtkomen?
De toekomst van de LVV in Rotterdam
Afspraken moeten worden nagekomen, een waarde die we als D66 koesteren en die bijdraagt aan vertrouwen in de overheid. Maar, het zou niet slim zijn om zonder reflectie vast te houden aan beloftes die in een veranderende werkelijkheid misschien onhoudbaar zijn. Naast betrouwbaarheid spelen waarden zoals medemenselijkheid en barmhartigheid een belangrijke rol. In dat spanningsveld bevindt D66 zich bij de sluiting van de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) in Rotterdam, wat vanaf 1 januari 2025 zal ingaan.
Belangrijk om te benadrukken is dat de LVV sinds 2017 geen ‘bed-bad-brood’-opvang meer is, maar een terugkeervoorziening. Het ondersteunt mensen bij hun terugkeer naar hun land van herkomst, wat blijkt te werken: mensen ontvangen begeleiding die leidt tot een waardevol toekomstperspectief. Wij verzoeken de wethouder om deze infrastructuur te behouden en samen met organisaties zoals de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) een plan van aanpak te ontwikkelen, zodat terugkeerwensen ook na de sluiting effectief kunnen worden ondersteund.
Het blijft een duivels dilemma voor D66: afspraken nakomen en tegelijkertijd aandacht houden voor mensen in acute nood. Onze dank gaat uit naar alle NGO’s en betrokken organisaties die zich voor deze groep inzetten en ons helpen deze kwetsbare mensen niet uit het oog te verliezen.
De beraadslaging hierover in de gemeenteraad vindt plaats op 12 november.