Dag tegen Racisme en Discriminatie

Beeld: AD

De projectie van de racistische leuzen tijdens de jaarwisseling van 2023 op de Erasmusbrug maakten pijnlijk duidelijk: we zijn nog lang niet klaar met het uitbannen van racisme en discriminatie in Rotterdam. Gelukkig is het discriminerend algoritme dat werd gebruikt voor het opsporen van bijstandsfraude door de gemeente inmiddels uitgezet, maar we hebben als gemeente ook nog grote stappen te zetten.

Uit onderzoek van de gemeente blijkt bijvoorbeeld dat mannen met Marokkaans-klinkende namen minder vaak werden uitgenodigd voor een bezichtiging, dan andere woningzoekenden. Sterker nog: makelaars zijn nog steeds bereid discriminerende verzoeken te faciliteren. Daarom heeft de gemeente Rotterdam sinds afgelopen zomer een meldpunt voor ongewenst verhuurgedrag en is er een proef gestart om anoniem te reageren op een huurwoning. 

Ook op de arbeidsmarkt zien we veel discriminerend gedrag. Gemiddeld genomen moet bijna 9 procent van de studenten met een niet-westerse achtergrond tien keer of vaker solliciteren om een stageplek te bemachtigen, tegenover 3 procent van hun medestudenten. Om die reden is de gemeente bezig met een stagepact, zodat we stagediscriminatie kunnen aanpakken.

Ik kan nog even doorgaan met pijnlijke voorbeelden van discriminatie en racisme, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt en in het uitgaansleven. Discriminatie en racisme kan soms heel duidelijk zijn, zoals de racistische leuzen op de Erasmusbrug. Veel vaker is het echter subtiel, zit het in kleine dingen of kun je niet hardmaken waarom je nu voor de 50e keer bent afgewezen voor een bezichtiging. 

Het is daarom goed om stil te blijven staan bij die hele belangrijke waarde: iedereen is gelijkwaardig, wie je ook bent, wat je huidskleur is, je geaardheid, je geslacht, je afkomst, of wat dan ook. Daarom sta ik vandaag, op Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, stil bij dit onderwerp. In de stad Rotterdam is geen plek voor intolerantie, en moet iedereen zich vrij en veilig kunnen voelen.

En daarom vraag ik aan u: als u een CV voor u ziet, een sollicitatiebrief, een verzoek mailtje met een stageverzoek, probeer even stil te staan bij mogelijke bewuste en onbewuste vooroordelen. Geef iemand een kans, ga ermee in gesprek en kijk wat voor mooie dingen kunnen ontstaan in jouw organisatie.  

Als gemeente pakken we ook door: we maken afspraken met maatschappelijke organisaties en met partners in het uitgaansleven en op de huizen- en arbeidsmarkt over maatregelen om extremisme, discriminatie en racisme terug te dringen. 

Bedrijven die zijn veroordeeld voor discriminatie, worden voor minimaal 5 jaar uitgesloten van samenwerking. Algoritmen die de gemeente gebruikt worden periodiek doorgelicht op discriminatie. En het personeelsbestand van de gemeente moet een afspiegeling zijn van de brede samenleving. Daarnaast zetten we ook in op voorlichting. Door middel van een stadsprogramma willen we Rotterdammers bewuster maken van het slavernijverleden van onze stad.

En de strijd gaat door. Ik zal me blijven inzetten om te zorgen dat iedere Rotterdammer, ongeacht afkomst of uiterlijk, dezelfde kansen heeft. Zodat iedereen gelijkwaardig en vrij is.