Cultureel seizoen geopend door cultuurwethouder Kasmi!

Afgelopen dinsdag 13 september was het tijd voor de jaarlijkse opening van het culturele seizoen.
Cultuurwethouder Said Kasmi reikte daar traditiegetrouw de Doro Siepelprijs en de Cultuurpenning uit. Dit jaar vond de bijeenkomst plaats op het skatepark van Skateland aan de Piekstraat in
Rotterdam Feijenoord. Met deze locatie werd ook vooruitgeblikt op de komende festival- en
cultuuragenda én op de ‘Zomer op Zuid’ in 2023. ’Zomer op Zuid’ is een groot evenement, dat een de hele zomer lang duurt, Zuid op de kaart zet en laat zien wat Zuid te bieden heeft.

De cultuursector

Na een spectaculaire show van skaters en BMX’ers en de nodige tijd voor iedereen om bij te praten, complimenteerde Said de cultuursector voor hoe zij zijn omgegaan coronategenslagen: “Ik heb
enorm veel waardering voor de manier waarop jullie zijn omgegaan met de uitdagingen en de tegenslagen die jullie voor de kiezen kregen. Ik zag optimisme, wilskracht, aanpassingsvermogen.
Niet bij de pakken neerzitten, maar juist experimenteren.”

Hij benadrukte verschillende hoogtepunten die in de afgelopen periode zijn bereikt: “Letterlijke hoogtepunten zoals De Rotterdam Rooftop Walk dwars over de Coolsingel, het knalroze Podium op
het dak van het Nieuwe Instituut en vorige week de opening van het diorama Doek van Holland. Maar ook de afgelopen weken bruiste het in de stad. Met de Wereldhavendagen, de Nacht van de Kaap, de Street Culture Week, All Caps, de Open Monumentendagen, een succesvolle editie van Baroeg Open en nog heel veel meer”, aldus Said die meermaals aangaf veel waardering te hebben voor de sector.

Cultuurpenning

Daarnaast was het tijd voor de uitreiking van de cultuurpenning. Het Rotterdamse college reikt de Cultuurpenning Rotterdam jaarlijks uit aan een persoon die op cultureel gebied een uitzonderlijke
prestatie heeft geleverd. Aan de Cultuurpenning zijn een draagspeld en een bedrag van 5.000 euro verbonden, te besteden aan een project op het terrein waarop de winnaar werkzaam is.
Festivaldirecteur Guus Dutrieux ontving de Cultuurpenning op advies van een onafhankelijke commissie aan het college van burgemeester en wethouders.

“Al sinds de jaren ’80 organiseert deze Rotterdammer, samen met zijn team, met passie, gedrevenheid en doorzettingsvermogen culturele evenementen die de grote diversiteit van Rotterdam laten zien en een heel breed publiek aanspreken. Zonder de niet aflatende inzet van deze Rotterdammer zou de straatparade van het Zomercarnaval, dat onderdeel is van Rotterdam Unlimited, niet zijn geworden wat het is”, aldus de jury.

Doro Siepelprijs

Op advies van de jury voor de Doro Siepelprijs besloot het college deze dit jaar toe te kennen aan Rajiv Bhagwanbali. De Doro Siepelprijs is een prijs voor een Rotterdamse culturele organisatie of persoon die zich inspant voor het aantrekken van nieuw publiek. De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en een wisseltrofee. De wisseltrofee is een kunstobject van de Rotterdamse kunstenaar Tiwánee van der Horst.

“Deze Rotterdammer is dankzij de samenwerking met en voor verschillende organisaties een enorme verbinder tussen traditioneel en nieuw, tussen klein en groot, tussen oud en jong. De projecten zijn
altijd een feestje, soms ingetogen, soms uitbundig. Maar altijd gaat het over vieren wie je bent en samen naar de toekomst kijken”, aldus de jury.

Felicitaties

Said feliciteerde beide kandidaten met hun prijzen: “Mijn felicitaties gaan uit naar de twee welverdiende winnaars. Guus is met zijn jarenlange ervaring in de organisatie van grote evenementen, voor alle culturen die Rotterdam rijk is, niet meer weg te denken uit het Rotterdamse festivallandschap! En Rajiv is als jonge maker en vernieuwend multitalent een waardevolle aanwinst voor de sector. Ik hoop van allebei nog veel moois te zien. Wie weet tijdens de ‘Zomer op Zuid’, waarmee Rotterdam er volgend jaar een prachtig evenement bij heeft!.”