Bouwplannen Feyenoord City van het Slot!

Op 20 juni 2024 stemde een ruime meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad in met de voorstellen en bouwplannen voor Feyenoord City (alleen SP en 50Plus tegen). Geen nieuw stadion, maar wel een enorme impuls voor Zuid. 

Zo blijft de Kuip een voetbalstadion en komt er een nieuwe stadsbrug en een nieuw treinstation Stadionpark. In Feyenoord City komt ruimte voor 7.000-9.500 nieuwe woningen en circa 350.000 m2 voor bedrijven, onderwijs, maatschappelijke voorzieningen, recreatie en sport (waaronder een nieuwe atletiekbaan). Voor de locatie waar in de oude plannen eerst nog een nieuw stadion was gepland, is een ambitiedocument Waterkant opgesteld. Wanneer deze plannen gerealiseerd worden, ontstaat er een nieuw centrum op Rotterdam Zuid met een aantrekkelijke rivieroever, waar heel de stad van kan genieten. 

Groen recreatiegebied

Er ontstaat een nieuw groen gebied aan de rivier. Met het getijdenpark en de nieuwe rivierpromenade, ontpopt een nieuwe bestemming in Rotterdam om te recreeren of te (water)sporten. Het Rondje Stadionpark verbindt de verschillende gebieden en geeft mensen de kans om te wandelen, skaten en hardlopen. Het nieuwe Feyenoord City en de omliggende wijken worden heel goed op elkaar aangesloten met nieuwe routes over het spoor. Hiermee wordt bijvoorbeeld Hillesluis veel beter verbonden aan de rivier.
“Dit is een prachtige ontwikkeling voor Zuid en ontzettend fijn dat we na al die tijd rondom dit dossier, nu eindelijk gaan bouwen met maar liefst 65% in het betaalbare segment.” Aldus D66-raadslid Tim de Haan. 

Geluidsdeal uitgelegd

Tijdens de raadsbehandeling ontstond er veel discussie over een deal die de gemeente maakt met de stadion NV om in de toekomst geen geluidgevende evenementen meer te mogen organiseren. Het afkopen van deze vergunning gaat de gemeente bijna €12 miljoen  kosten wat zorgde voor de nodige ophef bij verschillende partijen binnen en buiten de raad. D66-wethouder Chantal Zeegers verzekerde de raadsleden dat het aanzienlijk meer zou kosten om de huizen te voorzien van extra geluidswerende isolatie en dat de kwaliteit van deze huizen een stuk lager zou zijn, doordat er bijvoorbeeld een dove gevel geplaatst zou moeten worden. Dat in acht nemende stemde bijna de gehele gemeenteraad in met het voorstel.

Inzet D66

Met deze geluidsdeal in het achterhoofd heeft D66 de motie Evenementenruimte Feyenoord City ingediend. Hierbij verzoeken we het college ruimte in te plannen voor evenementen in de buitenruimte van het plangebied. De grote concerten in de Kuip zijn door de deal verleden tijd en daarom wil D66 juist meer levendigheid op andere plekken in de buitenruimte. “Met een nieuwe evenementenlocatie, groen getijdenpark, veel sportvoorzieningen en volop ruimte om te recreëren, krijgt Zuid de impuls die het verdient”, sluit Tim de Haan af.