Stadscongres + AAV
Zaterdag 30 september vindt het D66 Stadscongres met als thema ‘Verbindt Kunst en Cultuur Rotterdam?’ plaats. Stap binnen in de kleurrijke wereld van Rotterdam, waar creativiteit, expressie en culturele diversiteit de stad tot leven brengen!
Dit congres is niet alleen een gelegenheid om te luisteren naar deskundige sprekers en vooraanstaande denkers op het gebied van kunst en cultuur, maar vooral ook om met elkaar in gesprek te gaan. We moedigen jullie aan om via de rondetafelgesprekken deel te nemen aan de discussies en zo bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de culturele scene in Rotterdam.
Het programma:
10.00 – 12.00: AAV
12.00 – 13.00: Netwerklunch en gesprek met Tweede Kamerlid Wieke Paulusma
12.30 – 13.00: Inloop Stadscongres
13.00 – 13.45: Opening door raadslid Joan Nunnely en wethouder Saïd Kasmi
13.45 – 14.30: Rondetafelgesprekken met 5 subthema’s
14.30 – 14.45: Pauze
14.45 – 16.00: Plenaire terugkoppeling en paneldiscussie experts en Tweede Kamerlid Jorien Wuite
16.00 – 16.15: Afsluiting door fractievoorzitter Jan Paternotte
16.15 – ca 18.00: Borrel
Er zullen tijdens de rondetafelgesprekken 5 subthema’s worden besproken, onder begeleiding van een expert:
1. Verbinding & Interconnectiviteit – Bas van der Pol
2. De Culturele Dimensie en Internationale Beeldvorming van de Stad – Kim Heinen
3. Kunst en Cultuur in de Wijken – Gaby Lafeber
4. Cultuureducatie – Liesbeth Levy
5. Innnovatie en Nieuwe Ideeën – Ove Lucas
Bas van der Pol
Bas heeft van april 2013 tot zijn benoeming als wethouder in Tilburg 15 mei 2021 als directeur van Achitectuur Instituut Rotterdam (AIR) zich ingezet voor het architectuurklimaat in Rotterdam in relatie tot het cultuurbeleid. AIR is op overtuigende wijze opgenomen in het Rotterdamse cultuurplan 2021-2024.
Thans is hij wethouder van de gemeente Tilburg met als portefeuille Stedelijke ontwikkeling en Economie.
Kim Heinen
Kim is International Press Officer bij Rotterdam Partners. Zij weet door haar persbenadering en promotie Rotterdam (internationaal) op de kaart te zetten. Zo heeft zij zich onder andere ingezet voor het dobberend Bos in de Rijnhaven.
Gaby Lafeber
Gaby is sinds 2018 directeur van Cultuur Concreet. Cultuur Concreet gelooft in de kracht van cultuur dichtbij. Jaarlijks ondersteunen zij ruim duizend duizend culturele activiteiten op hyperlokaal niveau en doet dat al ruim 20 jaar.
Liesbeth Levy
Dr. Liesbeth Levy (1964) studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie was ze werkzaam bij debatcentra de Rode Hoed en de Balie in Amsterdam. In Rotterdam was zij hoofd debat bij de Rotterdamse Kunststichting en artistiek leider van debatcentrum de Unie. Tijdens Rotterdam 2001 culturele hoofdstad van Europa was zij stafmedewerker debat en vertoog en onder meer verantwoordelijk voor het project ‘Preken voor Andermans Parochie’. Van 2014 tot 2021 was Liesbeth Levy directeur van LOKAAL, het centrum voor democratie in Rotterdam. Sinds 2021 is zijn directeur bestuurder van KCR Kenniscentrum Cultuuronderwijs Rotterdam. In 2019 promoveerde Liesbeth Levy op de vraag of het van overheidswege inzetten van de dialoog als pacificatie-instrument en het tegen elkaar afzetten van debat en dialoog recht doet aan de oorspronkelijke filosofische betekenis van het begrip dialoog- de dialoog als moreel geladen kennisbron.
Ove Lucas
In 2006 is Lucas aangesteld als directeur van Stichting Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK). In 2007 heeft hij de verzelfstandiging van het Centrum Beeldende Kunst gecoördineerd.
In het CBK Rotterdam heeft Lucas gereorganiseerd en de verzelfstandiging tot de Rotterdamse Artotheek begeleid. Een belangrijke taak van het CBK Rotterdam is het beheer van de beeldencollectie in de buitenruimte in de stad. Ove neemt actief deel aan het publieke debat hieromtrent, alsmede meer algemene kunstzaken in de stad.
Dagvoorzitter voor het stadscongres
De dagvoorzitter voor het stadscongres is Christian Jongeneel.
Christian Jongeneel, geboren in Leiden en opgegroeid in Indonesië, heeft een indrukwekkende achtergrond die zich uitstrekt over verschillende disciplines. Met een technische informatica-achtergrond en een doctoraat in wetenschapsfilosofie van de TU Delft, brengt hij een unieke combinatie van analytisch denken en een brede oriëntatie met zich mee.
Met meer dan 25 jaar ervaring als wetenschapsjournalist heeft Christian Jongeneel talloze artikelen, interviews, columns en analyses op zijn naam staan. Zijn taalvaardigheid en vermogen om complexe onderwerpen begrijpelijk te maken, zijn bewonderenswaardig.