De Voorjaarsnota: D66 kiest voor een vrij Rotterdam, voor iedereen.

Deze week behandelt de gemeenteraad de voorjaarsnota, waarin de begroting voor 2025 wordt bijgesteld. Fractievoorzitter Agnes Maassen sprak in haar bijdrage over de keuze van D66 voor vrijheid, voor iedereen. Vrij door een dak boven je hoofd. Vrij door ruimte te geven aan fietsers en voetgangers. Vrij door in Rotterdam zelf te kunnen kiezen hoe je je leven betekenis geeft, of dat nu in de kerk, of in een nachtclub is. De volledige bijdrage is hier te lezen:

Onze stad zit vol met uitdagingen, waar we, samen met alle Rotterdammers, oplossingen voor moeten vinden. De woningnood is groot. Veel mensen kunnen geen betaalbare woning vinden in Rotterdam en wijken noodgedwongen uit naar steden als Vlaardingen. Tegelijkertijd merken we de gevolgen van klimaatverandering: hete zomers, extreme weersomstandigheden. We moeten doorgaan met de energietransitie en onze stad klimaatadaptief maken. De burgemeester en wethouder Haven luidden recent de noodklok voor de industrie. Wat D66 betreft, luiden we die ook voor het klimaat. Want de haven blijft achter op haar klimaatdoelen. We horen graag hoe de wethouder hiertegen aankijkt.

D66 denkt in fundamentele én praktische oplossingen. Los van dogma’s, ideologieën, gericht op vooruitgang. Zonder bang te zijn heilige huisjes omver te werpen. Onze leidraad is vrijheid.
Agnes Maassen, fractievoorzitter

Elke dag zie ik als ik door de stad fiets uitdagingen én kansen. D66 denkt in fundamentele én praktische oplossingen. Los van dogma’s, ideologieën, gericht op vooruitgang. Zonder bang te zijn heilige huisjes omver te werpen. Onze leidraad is vrijheid. De vrijheid om je eigen keuzes te maken. Dat is het ultieme streven. Dat past ook bij onze stad. Erasmus schreef 500 jaar geleden al over individuele en maatschappelijke vrijheid. En dat vrijheid het volk moest beschermen tegen willekeur en onderdrukking, en dat het bestuur in dienst moet staan van het welzijn van iedereen.

Maar vrijheid betekent ook verantwoordelijkheid. Vrijheid is niet “doen wat je wil”, maar zoals Jan Terlouw zei: “vrijheid is dat we afspreken wat we wel en niet doen.” Erasmus en Terlouw zouden een mooi D66-duo gevormd hebben, want dát is waar D66 voor staat: onafhankelijk, vrij, los van dogma’s, en bereid om te kiezen voor wat echt nodig is – ook als dat bestaande belangen schaadt. Met radicale oplossingen. D66 staat voor een vrij Rotterdam, voor iedereen.

We zijn trots op het feit dat we de afgelopen twee jaar bijna 5.000 statushouders welkom hebben mogen heten in onze stad. Daarmee doen we het beter dan andere grote steden. Rotterdam is de meest diverse stad van Europa en dat vraagt om ruimte voor verschillende vormen van leven en beleving. De een gaat uit tot diep in de nacht, de ander bezoekt een gebedshuis, weer een ander loopt mee met de Pride of bezoekt een museum. Die vrijheid is niet absoluut, maar wel wederkerig: als we elkaar ruimte gunnen, wordt Rotterdam een nóg mooiere stad.

Vrijheid begint bij een dak boven je hoofd. Dat vraagt om radicale doorbraken. Rotterdam is daarin koploper: het afgelopen half jaar zijn bijna 4.000 bouwvergunningen afgegeven. Per 1 juli zijn we gestart met de bouw van bijna 9.000 woningen. We bouwen ook meer betaalbare woningen dan in de vorige collegeperiode. Dat komt door doorbraken van deze bouwwethouder: kortere procedures, minder regels, duidelijke kaders, en goede samenwerking met corporaties en ontwikkelaars. Zo bouwen we zelfs met stijgende bouwkosten door. Maar bouwen vraagt ook solidariteit. Te vaak lopen projecten vast door bezwaarmakers. Mijn vraag aan de wethouder: hoeveel vertraging is er opgelopen door bezwaarprocedures?

Wij zoeken naar oplossingen. Zou de wethouder kunnen onderzoeken of het juridisch mogelijk is om te starten met bouwen, terwijl een bezwaarprocedure nog loopt – met een fonds dat eventuele schade vergoedt als de gemeente in het ongelijk wordt gesteld? Dat zou versnellen, mogelijk niet meer kosten dan de huidige uitstel en mensen die bezwaar willen indienen hun rechten laten behouden.

D66 staat voor de vrijheid om je te verplaatsen zoals je wilt. Te lang domineerde de auto in deze stad en D66 pleit ook voor een radicale verandering van de rol van de auto. Wij willen een stad voor iedereen, ook voetgangers en fietsers. Het verkeerscirculatieplan en invoering van 30 km/u in 115 straten zijn eerste stappen. En dat is bijzonder met drie autopartijen in de coalitie.

Sommige partijen, met de VVD voorop, maken zich druk om een bijzondere vorm van auto-dominantie: de ‘verkeersaso’s’. Maar ze trappen op de rem als het gaat om échte oplossingen. Wij zeggen: durf te kiezen voor radicale verandering. Maak straten autoluw, geef fietsers meer ruimte, en breid 30 km/u uit. En deze keer zeg ik wel: gas erop met die maatregelen.

D66 zit al in de volgende versnelling. Al onze nieuwe wijken moeten al autoluw als norm hebben, in lijn met waar we mee bezig zijn. Daarom komen wij met een motie: want als we bij nieuwe wijken dan toch 30 km/u als norm krijgen, laten we dan nog een stap verder gaan en de auto te gast maken, ook wel bekend als de fietsstraat. Daarnaast zijn we kritisch op het selectief vrijgeven van parkeertarieven op specifieke feestdagen. Als je al parkeren wilt faciliteren, geef dan alle Rotterdammers parkeertegoed en laat ze zélf kiezen wanneer ze dat inzetten. Dan is iedereen vrij om zelf te kiezen hoe ze dat inzetten, in plaats van dat wij dit hier bepalen.

Vrijheid betekent ook ruimte voor zelfontplooiing. Of je dat nu doet op een bierfiets, in het park, bij een festival of tot diep in de nacht, overal is ruimte voor in Rotterdam. D66 is daarom blij met het Nachtplan. Er is een half miljoen uitgetrokken om 15 nieuwe nachtlocaties te realiseren. Maar we willen verder: Rotterdam mist een iconische popzaal. Een Melkweg, een Paradiso, een plek met karakter. En waarom ook geen operahuis of een rauwe schuurkelder? Er zijn nog zoveel mogelijkheden in onze stad. We komen daarom binnenkort met concrete voorstellen voor een levendige 24 uursstad.

Vandaag dienen we alvast één motie in: meer horecapleinen. Elke grote stad heeft er minstens één. Rotterdam niet. Terwijl we nu bezig zijn met herinrichtingen van straten voor de autoluwaanpak, is dit hét moment om dat wél mogelijk te maken. Onze motie roept op te onderzoeken of bij geplande herinrichtingen horecapleinen en straten ontwikkeld kunnen worden.

Tot slot, voorzitter, een compliment aan wethouders Struijvenberg en Van Rij voor deze voorjaarsnota. Rotterdam staat er financieel goed voor, ondanks het naderende ‘ravijnjaar’. We kunnen zelfs blijven investeren. Bijvoorbeeld in een gratis peuterschool voor kinderen in armoede – een prachtige stap vooruit. Er is wel één punt van zorg: het Kinderparadijs. Voor 2026 is hier nu geen budget voor gereserveerd. Wij dienen daarom een motie in om binnen verschillende programma’s ruimte te vinden, zodat het Kinderparadijs ook in 2026 doorgang kan vinden.

D66 gelooft in een vrij Rotterdam. Waar je kan wonen, verplaatsen en leven op jouw manier. Waar keuzes worden gemaakt op basis van verantwoordelijkheid, vooruitgang, en samenwerking – niet op basis van angst of stilstand. We zijn er trots op dat we met deze voorjaarsnota, deze bouwambities en deze toekomstplannen bijdragen aan een beter en vrijer Rotterdam voor iedereen.

Tot slot wil ik graag een lans breken voor vrouwelijk leiderschap en dat is ook de reden dat mijn fractie vandaag in het wit is.  We hebben zo ontzettend veel vrouwelijk talent in deze raad, en ik zie met lede ogen aan dat we afstevenen op verkiezingsdebatten in het najaar waarin we de jonge meiden in onze stad naar een grote groep mannen kijkt. We spreken in deze raad vooral over vrouwen als slachtoffer, maar wij zijn ook degenen die kunnen laten zien dat er krachtige vrouwelijke rolmodellen zijn. Ze zijn er genoeg en toch lukt het ons niet om voor ze te kiezen. Nederland zakt in de emancipatiestaatjes weg van 15 naar plek 43 en in Rotterdam dragen wij hier aan bij. Ik roep op: bezint eer ge begint, het kan nog anders en keer het tij.

Dankuwel.