Nucleair commandocentrum in Rijswijk moet behouden blijven

Verscholen tussen het groen van de Rijswijkse landgoederenzone ligt een goed bewaard geheim van Rijswijk, namelijk het Museum Bescherming Bevolking.

Museum Bescherming Bevolking in Rijswijk

Beeld: Armand van de Laar

Geschiedenis goed bewaard

In een deel van dit bunkercomplex is te zien hoe Duitse soldaten hier in de Tweede Wereldoorlog gelegerd waren. Een ander deel is door vrijwilligers compleet opnieuw ingericht in de functie die het in de jaren 70/80 had: als regionaal commandocentrum voor het geval er een nucleaire bom zou vallen. Je stapt er zo de Koude Oorlog binnen. Helaas met de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne weer zeer actueel.

Uniek in Nederland

Wat D66 betreft blijft deze unieke plek niet langer een geheim maar krijgt de plek landelijke bekendheid. Ook verdient het museum een plek in het gemeentelijk cultuurbeleid. Het complex is uniek in Nederland waar iedereen veel kan leren over de geschiedenis en tegenwoordig helaas ook over de actualiteit. De vrijwilligers ontvingen eerder al een prijs voor de kwaliteit van de collectie.
 
In 2019 gaf wethouder Van de Laar de Duitse garage in bruikleen aan het museum. Als tegenprestatie knapten de vrijwilligers het verloederde gebouw mooi op. Voormalig D66 staatssecretaris en Rijswijker Stientje van Veldhoven deed iets heel bijzonders. Ze nodigde tijdens de Prinsjesdag van 2020 al haar mede staatsecretarissen uit om als ‘designator survivors’ op een andere plek dan in Den Haag de troonrede te volgen.

Breng een bezoek

De bunkers worden met steun van de gemeente steeds meer opgeknapt. Inmiddels ligt er ook een meerjarig onderhoudsplan. D66 Rijswijk zal blijven volgen hoe het museum zich verder kan ontwikkelen. “Iedere Rijswijker moet dit een keer gezien hebben!” aldus D66 lijsttrekker Elze Woudstra.