Monumentale bomen moeten beter worden beschermd

Tussen de vele bomen van Rijswijk staan ook bijzondere bomen. Deze moeten beter beschermd worden zodat ze behouden blijven voor het unieke groene en historische karakter van Rijswijk. Daarom wil D66 Rijswijk een monumentale status voor bomen invoeren.

Elze Woudstra - Beeld: D66 Rijswijk

Groen en historie

Rijswijk is een groene gemeente en dat willen we zo houden. Na de oorlog zijn heel veel bomen geplant, vooral in de nieuwe wijken die toen ontstonden. Veel van deze bomen moeten vervangen worden omdat ze afsterven of moeten verdwijnen vanwege nieuwe riolering of kabels. “Een aantal bomen zijn echter zo uniek dat ze behouden moeten blijven,” aldus Elze Woudstra, lijsttrekker van D66 Rijswijk. “De bomen dragen bij aan het historische karakter van Rijswijk en een grote boom heeft ook een grote waarde voor de biodiversiteit. Die moeten dus beschermd worden.” De grote kastanjeboom in Leeuwendaal is daar een voorbeeld van. Voor het museum zou eigenlijk een nieuwe monumentale boom moeten komen.

Een goede bescherming

Een monumentale status betekent een aantal zaken. De boom mag niet gekapt worden, tenzij deze onbehandelbaar ziek of dood is. Normale bomen worden één keer in de vier jaar geïnspecteerd op ziektes en veiligheid. Monumentale bomen moeten ieder jaar worden gecontroleerd op hun gezondheid. Daarnaast moet er een bordje bij met meer informatie over de boom.

Elze Woudstra: “Als er voldoende monumentale bomen zijn, kan er misschien ook een mooie wandelroute worden gemaakt.” D66 Rijswijk zal dit als een van de punten inbrengen in het nieuwe groenbeleid van de gemeente.