Wilde motie behoud groepswoningen Heel Europa

De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met een motie ingediend door GroenLinks, Forum voor Democratie en D66. De reden voor deze motie was dat begin maart van dit jaar door het bestuur van de Stichting Wonen en Zorg Purmerend (SWZP) bekend werd gemaakt dat de huur van 24 plaatsen voor ouderen met dementie in 4 woongroepen van het complex Heel Europa was opgezegd per 1 januari 2025. Dit veroorzaakte veel frustratie en onbegrip bij de familieleden van de bewoners en het personeel werkzaam op de woongroepen.

Technische vragen gesteld
Begin april heeft D66 vragen gesteld aan het college omdat we wilden weten hoe het sluiten van de wooneenheden in Heel Europa de toegang tot zorg voor mensen met dementie in Purmerend zou beïnvloeden. Ook wilde we weten of er alternatieve plannen zijn om de zorgbehoefte van deze groep te waarborgen. En welke stappen de gemeente kan ondernemen om ervoor te zorgen dat de cliënten die momenteel in Heel Europa wonen, een geschikte vervangende woon- en zorgplek vinden. De wethouder gaf aan dat het is de taak van SWZP en het Zorgkantoor is om te zorgen voor een goed alternatief. Zij zijn hiervoor verantwoordelijk op basis van de Wet langdurige zorg. SWZP had wel  recentelijk de gemeente gevraagd om mee te denken in de zoektocht naar een alternatieve locatie. Daarop werd een positief antwoord gegeven want zo schreef het college; wij voelen de verantwoordelijkheid voor onze inwoners.

Gevolgen vergrijzing
Op 26 maart stond in het Noordhollands Dagblad dat ook in Zaanstreek-Waterland ouderen steeds vaker achter het net vissen die hopen op een plekje in een verpleeghuis. Dat blijkt uit cijfers van een onderzoeksbureau. Het beste zou dan zijn dat de gemeente Purmerend een langetermijnstrategie van heeft om de vergrijzing aan te pakken en te zorgen voor voldoende zorgvoorzieningen voor ouderen, met name degenen die lijden aan dementie. De gemeente zegt zeer actief betrokken te zijn bij de regionale samenwerking, waarbij zorg voor ouderen in de toekomst centraal staat.

Gesprekken betrokkenen
Naar aanleiding van alle berichtgeving en de onrust onder de bewoners en het personeel heeft raadslid Astrud Wildschut diverse gesprekken gevoerd met huidige personeelsleden van SWZP en oud medewerkers. Deze gesprekken waren indrukwekkend en emotioneel. Personeelsleden lieten weten een grote verantwoordelijkheid te voelen voor “hun mensjes” en voelden zich soms schuldig dat ze dit lieten gebeuren ook al konden zij er zelf niets aan veranderen. Het was voelbaar dat dit grote impact had op iedereen die werkzaam was op de woongroepen.

Motie
Dus om er voor te zorgen dat de groepswoningen binnen Heel Europa voor (beschermd) wonen en zorg ook na 31 december 2024 konden worden behouden hebben D66, GroenLinks en Forum voor Democratie besloten tijdens de raad toch een motie in te dienen. De motie vroeg het college om met alle betrokken partijen in gesprek te gaan. Ook om er voor te zorgen dat per saldo op zijn minst het aantal plekken in Purmerend waar verpleeghuiszorg wordt verleend, gelijk blijft. D66 was van mening dat als we er als gemeente niet voor kunnen zorgen dat SWZP de woongroepen handhaaft voor deze 24 bewoners, dan maar proberen ze wel te behouden voor verpleeghuiszorg in zijn algemeenheid. Want de plekken zijn al schaars.

Bijdrage tijdens de raad
Lees hieronder de bijdrage van raadslid Astrud Wildschut in de raad van 30 mei.

Voorzitter toen wij begin april er achter kwamen dat de groepswoningen voor 24 ouderen met dementie in Heel Europa gesloten zouden worden omdat het financieel niet langer houdbaar was deze mensen te huisvesten op de Genuahaven, schrokken wij. Oude bomen kun je beter niet verplaatsen heb ik altijd geleerd en voor deze mensen moet dit helemaal verschrikkelijk zijn. D66 was blij te lezen in het antwoord op onze technische vragen, dat de gemeente zich in gaat spannen om te zoeken naar een oplossing voor deze mensen.

Tussen april en vandaag hebben wij met meerdere  mensen gesproken die betrokken zijn bij de groepswoningen in Heel Europa en haar bewoners. Deze gesprekken hebben mij persoonlijk geraakt, mijn opa en oma hadden beide dementie. Daarom dienen wij deze motie ook in samen met GroenLinks en Forum voor Democratie. Om duidelijk te maken wat deze beslissing teweeg brengt wil ik graag even een stukje uit een e-mail voorlezen die ik toegestuurd kreeg. Ook om het belang van het tweede verzoek in de motie duidelijk te maken.

De band die je kunt opbouwen met deze doelgroep, is veel groter dan de meeste mensen denken. Dit werk is meer dan verzorgen en schoonmaken alleen. Elke dag een bekend gezicht is belangrijk, iemand die hun gewoonten kent, weet waar ze blij van worden of verdrietig. Wat ze op brood willen, of hoe ze hun koffie drinken. Wie er wel of geen behoefte heeft aan een knuffel of een gesprekje. En niet te vergeten de band die er is met de familie van de bewoners.
 
De schrik sloeg mij dan ook om het hart, toen ik hoorde over de sluiting van deze locatie, waar moeten mijn mensjes heen, want zo voelt het… mijn mensjes. Ik lig er wakker van, ben emotioneel als ik eraan denk, dat ze straks misschien niet  meer bij elkaar wonen, misschien andere zorgmedewerkers om hen heen hebben, die nog veel moeten leren over alles wat wij al van hen weten.
 
Als straks alles anders wordt voor deze mensen, en in mijn beleving zoekend naar iets bekends, voelt het voor mij of ik ze in de steek heb gelaten

Voorzitter, ik denk dat dit voldoende duidelijk maakt. Oude bomen moet je niet verplaatsen maar je moet naar oplossingen zoeken om hen te laten staan in hun vertrouwde parkje…… Dank u.