Wachtlijsten zwemlessen Purmerend opgelopen door coronapandemie

D66 vindt het belangrijk dat ieder kind de mogelijkheid heeft om op een veilige manier te leren zwemmen. Zwemles zorgt ervoor dat kinderen actief zijn en zichzelf kunnen redden wanneer zij bijvoorbeeld in het water vallen. Daarnaast blijkt uit de notitie gezondheidsbevordering van de gemeente Purmerend dat zeker 11% van de 5-jarigen in Purmerend overgewicht heeft. Jaarlijks overlijden er nog te veel kinderen door verdrinking. In juli van dit jaar sloegen kinderartsen en de Nederlandse Raad Zwemveiligheid (NRZ) al alarm over verdrinkingen onder kinderen.

Om ervoor te zorgen dat kinderen zich zelfstandig op en rond het water kunnen bewegen, is het belangrijk dat zij tijdig zwemles kunnen krijgen. Door de coronapandemie zijn de zwembaden tijdelijk dicht geweest, waardoor de kinderen geen les konden krijgen. Door deze stop is de wachtlijst landelijk, maar ook in Purmerend en omliggende gemeentes aanzienlijk opgelopen. In Purmerend
alleen al is de sinds het begin van de coronapandemie de wachtlijst opgelopen tot meer dan 900 wachtenden. D66 Purmerend maakt zich zorgen om het oplopen van deze wachtlijst. Daarom hebben wij technische vragen gesteld aan het college van Purmerend om na te gaan of de gemeente op de hoogte is van de wachtlijsten en op welke manier de gemeente hier stappen in neemt samen met Spurd.
Uit de beantwoording blijkt dat de gemeente regelmatig overleg heeft met Spurd en deze problematiek daarin wordt besproken. Uit de beantwoording blijkt onder andere dat Spurd met extra lessen probeert de wachtlijsten snel terug te dringen. Het is dan ook goed om te horen dat ondanks deze wachtlijst, nog steeds voldaan wordt aan de landelijke eisen voor de Licentie Nationale Zwemdiploma’s van de NRZ. D66 Purmerend is blij met deze beantwoording, maar we blijven de ontwikkelingen wel nog op de voet volgen.

Beeld: Leeghwaterbad Purmerend

Wat betreft D66 Purmerend ligt de verantwoordelijkheid voor het leren zwemmen in de eerste plaats bij de de ouders/verzorgers. In onze waterrijke omgeving is het belangrijk dat kinderen tijdig leren zwemmen, het liefst zo jong mogelijk. Het herinvoeren van het schoolzwemmen is wat D66 Purmerend geen structurele oplossing. Het onderwijs ondervindt al capaciteitsproblemen om voldoende lichamelijke opvoeding aan te bieden. Het aanbieden van schoolzwemmen gaat dit niet makkelijker maken. D66 Purmerend is dan ook voorstander van op maat-oplossingen voor ouders met een laag inkomen die niet in staat zijn om zwemlessen te betalen. Gelukkig biedt de gemeente Purmerend deze mogelijkheden aan via de MeerDoen-regeling, waarbij kinderen vanaf 5 jaar, uit gezinnen met een minimuminkomen, toch de mogelijkheid krijgen om te leren zwemmen. Ook zien we meer in oplossingen waarbij basisscholen zelf initiatieven ontplooien, met behulp van de gemeente en Spurd, om schoolzwemmen aan te bieden. Kijk bijvoorbeeld naar basisschool ’t Carrousel in 2016.