Stadspas Purmerend – duidelijkheid gevraagd over de voortgang

Een goed initiatief, maar nog veel onduidelijk

D66 Purmerend is blij met de invoering van de stadspas: een waardevol instrument om het leven van mensen met een kleine beurs nét wat makkelijker te maken. De pas kan toegang geven tot korting op sport, cultuur en andere voorzieningen – zaken die bijdragen aan volwaardig meedoen in onze stad. Maar het verloop van het proces roept nog wel vragen op.

Van tekort naar dekking binnen bestaande middelen?

Op 10 april kreeg de gemeenteraad een memo waarin stond dat er onverwacht een financieel tekort was ontstaan bij de invoering van de stadspas. De voorgestelde dekking met ESF-middelen bleek onvoldoende. In de memo werd aangekondigd dat er een raadsvoorstel zou volgen met een alternatief dekkingsvoorstel. Dat was nodig om de invoering in september te kunnen halen.

Op 7 mei volgde een nieuwe memo met een heel andere boodschap: er bleek toch géén tekort en het benodigde budget zou tóch binnen de bestaande begroting kunnen worden gevonden – zonder beleidswijzigingen. Dat roept bij D66 de vraag op: wat is er precies veranderd in de tussenliggende weken?

Vragen van D66 aan het college

Omdat we het belangrijk vinden dat er openheid is over publieke middelen en het besluitvormingsproces, heeft onze fractie op 12 mei de volgende vragen aan het college gesteld:

1. Wat is er veranderd ten opzichte van het eerdere moment waarop werd gesteld dat de stadspas financieel niet haalbaar was?

2. Kunt u aangeven welke factoren (budgettair of beleidsmatig) ertoe hebben geleid dat de stadspas nu wél mogelijk is? En waarom is in de laatste memo niet toegelicht hoe het kan dat de stadspas nu wel financieel haalbaar is?

3. Welke dekking is precies gevonden voor de invoering van de stadspas? Gaat het om incidentele of structurele middelen? Heeft deze dekking gevolgen voor andere beleidsvoornemens of begrotingsposten?

4. Op 18 april is het pakket voor de aanbesteding gepubliceerd en op 7 mei wordt de raad geïnformeerd over de koerswijziging, kunt u aangeven waarom hier drie weken tussen zit?

5. Kunt u zich voorstellen dat er zorgen ontstaan over de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van informatie die de gemeenteraad van het college ontvangt wanneer de raad eerst het bericht krijgt dat invoering van de stadspas financieel niet haalbaar is en vier weken later dat het toch mogelijk is? Kunt u het antwoord toelichten?

Duidelijkheid als voorwaarde voor vertrouwen

D66 vindt het belangrijk dat inwoners erop kunnen vertrouwen dat middelen die bedoeld zijn voor armoedebeleid zorgvuldig worden besteed. Daarom willen wij weten of de doelstellingen van de stadspas behouden blijven en of de financiering transparant en verantwoord is geregeld. We blijven dit dossier kritisch volgen.

Image: D66