Regio-overleg D66 Zaanstreek Waterland in Middenbeemster

De D66-fracties en -afdelingsbesturen uit de regio Zaanstreek-Waterland komen vier keer per jaar bij elkaar. Dat is gezellig, maar vooral om met elkaar te bespreken wat er speelt in de diverse fracties, op gemeentelijk en provinciaal niveau en in de afdelingsbesturen. Dit wordt al jarenlang georganiseerd en meestal zijn de bijeenkomsten op zaterdagochtend in het stadhuis van Purmerend. Maar sinds kort hebben we besloten dit overleg op locatie te houden. Na een uitnodiging van Niek Konijn van de Nicolaashoeve was de eerste bijeenkomst van dit nieuwe politieke jaar in Middenbeemster.

We spraken over de samenwerking tussen Landsmeer, Oostzaan en Wormerland; hoe dat vorm moet krijgen en of dat tot een ambtelijke of bestuurlijke fusie komt. Over de begrotingen, die in alle fracties aan de orde komen deze maand. Over de politieke situatie in Waterland en Purmerend, met vertrekkende wethouders en wijzigingen in de coalitie. Over de komende ledenvergaderingen en over de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Na de vergadering was het tijd voor een rondleiding over de boerderij.

De Nicolaashoeve in Middenbeemster is een familieboerderij waar onder meer aardappelen, tulpen en melk worden geproduceerd. Ze houden koeien op een diervriendelijke manier en verkopen hun producten in hun eigen boerderijwinkel. De boerderij biedt ook rondleidingen voor zowel kleine als grote groepen, en er is een vergaderruimte voor bijeenkomsten tot 25 personen. De boerderij is gericht op duurzaamheid en lokale productie, waarbij bezoekers de kans krijgen om het boerenleven van dichtbij te ervaren.

Op de Nicolaashoeve werken ze op een duurzame en milieuvriendelijke manier, met respect voor dier en natuur. Ze combineren traditionele landbouwtechnieken met moderne inzichten om gewassen zoals aardappelen en tulpen te telen, en hun melkveehouderij richt zich op het welzijn van de koeien. Ze laten hun koeien zo veel mogelijk buiten grazen en gebruiken de mest voor het bemesten van de velden. Het bedrijf streeft naar een circulaire bedrijfsvoering.

Tijdens de rondleiding over het bedrijf kregen we uitleg over de bedrijfsvoering. Over het gebruik van mest, rouleren van gewassen, akkers jaarrond groen houden, deelname aan Beemster in Bloei, waarbij akkerranden omgetoverd worden tot bloemranden, en de boerderijwinkel (zeker het bezoeken waard).

Maar we spraken ook over de dilemma’s die een bedrijfsvoering in een werelderfgoed met zich mee kan brengen. Nu viel dat bij de Nicolaashoeve wel mee, al gaf Niek Konijn wel aan dat hij graag een boerenwindmolen op zijn terrein zou willen. In combinatie met de zonnepanelen die al op de koeienstal liggen, kan hij energieneutraal de boerderij runnen. Maar in de omgevingsverordening van de provincie Noord-Holland is voor UNESCO-werelderfgoed Droogmakerij De Beemster een verbod op windturbines opgenomen, omdat vooralsnog voor dit werelderfgoed niet is begonnen met het nader uitwerken van een afwegingskader voor wind. Dus dat is nog een uitdaging. De D66-fractie in Purmerend gaat samen met de Statenfractie van D66 bekijken wat hier mogelijk is.

De fracties uit de regio Zaanstreek-Waterland bedanken de familie Konijn voor de hartelijke ontvangst met koffie en stroopwafels en de uitgebreide rondleiding.

De Nicolaashoeve Beeld: Astrud Wildschut

Beeld: Astrud Wildschut

Beeld: Astrud Wildschut

Beeld: Astrud Wildschut

Beeld: Astrud Wildschut

Beeld: Astrud Wildschut