Op donderdagavond 28 november stond de locatiekeuze voor de Woonplek op de agenda van de gemeenteraad. De Woonplek is een woon-zorgvoorziening voor inwoners van onze gemeente met ‘multicomplexe problematiek’. Het gaat om mensen die in hun huidige woonomgeving voor overlast zorgen en nu niet de juiste zorg en begeleiding krijgen. Het voorstel ging over het vaststellen van de locatie Jaagweg 15 en 16, niet over de verdere invulling of het beheer van de opvang. Eerder werd dit onderwerp al uitgebreid besproken in de commissievergadering, waar ons commissielid Nadine Hut duidelijk maakte dat D66 vóór de Woonplek is, maar tegen het plan om zoveel mensen op één locatie te huisvesten.
Locatiekeuze Woonplek
D66: Zorgvuldigheid en Draagvlak
D66 is voorstander van opvang voor deze doelgroep. De gemeente heeft hier een verantwoordelijkheid en moet zich aan eerder gemaakte afspraken houden. Tegelijkertijd vinden wij dat zorgvuldigheid en draagvlak in de omgeving essentieel zijn. Wij staan voor een oplossing die recht doet aan de buurt én aan de mensen die hulp nodig hebben.
Wat ging hieraan vooraf?
Bij de behandeling van de Voorjaarsnota in juni 2023 diende D66 een motie in, omdat het college achterliep met de uitwerking van locaties en bewonersparticipatie. Al in juni 2020 was toegezegd dat hier vanaf 2021 aan gewerkt zou worden. Toch stond in de Voorjaarsnota dat pas in 2025 een Woonplek gerealiseerd kan worden.
Onze motie riep op tot:
•Regelmatige updates aan de raad over de voortgang van het project.
•Betrokkenheid van omwonenden via een klankbordgroep.
•Veiligheidsmaatregelen om de impact op de omgeving te minimaliseren.
Het doel was duidelijk: meer transparantie, beter draagvlak en een veilige en leefbare omgeving.
Persoonlijke noot: Astrud Wildschut
Raadslid Astrud Wildschut opende het debat donderdagavond met een persoonlijke ervaring:
“Ik heb tien jaar in de buurt gewoond van iemand uit deze doelgroep. Dat doet de buurt geen goed, en dat gun je niemand—niet de omwonenden, maar ook niet degene die de overlast veroorzaakt. Met de juiste begeleiding had deze persoon veel minder problemen gehad, en ook veel minder problemen veroorzaakt.”
D66: Kleinschalige opvang is de sleutel
1. Aantal op te vangen personen
Het oorspronkelijke uitgangspunt van het college van B&W was 20 personen. Dit aantal is nu verhoogd naar 35. Wij vinden dit te veel voor één locatie, vanwege de impact op de buurt en omwille van het welzijn van de doelgroep. D66 pleit daarom voor kleinschalige opvang van maximaal 20 personen per locatie.
2. Alternatieve locaties
Volgens het locatieonderzoek is er al enige ruimte op het terrein van Breidablick in Middenbeemster. Wij dringen aan op onderzoek naar kleinschalige opvang van 15-20 personen op deze locatie.
3. Veiligheid en participatieDraagvlak onder buurtbewoners is essentieel. Daarom pleitten wij in de commissie al voor:
• Het instellen van een klankbordgroep.
• Extra handhaving en zichtbare politie-inzet.
• Een vaste contactpersoon voor de buurt.
Ons amendement
Om bovenstaande punten kracht bij te zetten, dienden wij een wijzigingsvoorstel (amendement) in. Dit amendement riep het college op om:
– De locatie Jaagweg 15 en 16 te bestemmen voor maximaal 15-20 personen.
– Parallel hieraan een tweede locatie te zoeken voor de opvang van nog eens 15-20 personen.
Helaas heeft ons amendement het niet gehaald. Alleen Forum voor Democratie steunde ons voorstel.
Standpunten bij andere moties en amendementen
Amendement Stadspartij-BPP: Participatieproces en borging veiligheid – Wij stemden tegen, omdat dit amendement uitging van de opvang van 35 personen.
Motie VVD: Onderzoek naar locatie De Koog – Wij stemden voor, omdat dit voorstel aansluit bij onze visie op een tweede locatie en dus kleinschaligheid.
Motie PVV: Uitsluiting justitiële ISD-maatregelen – Wij stemden voor, omdat dit past bij onze kaderstellende taak als gemeenteraad: maak van tevoren duidelijk waar de grenzen liggen bij de opvang.
Onze stem tegen het raadsvoorstel
Uiteindelijk stemden wij tegen het raadsvoorstel, omdat dit ondanks alle pogingen om het te veranderen blijft uitgaan van de opvang van 35 personen op één locatie. Hoewel wij de noodzaak van opvang van deze doelgroep nadrukkelijk erkennen, vinden wij dat de huidige plannen onvoldoende rekening houden met de buurt én met de doelgroep. Na afloop van de raad hoorden wij van buurtbewoners dat zij het fijn vonden dat wij dit amendement hadden ingediend en dat zij het jammer vonden dat een meerderheid van de raad het eens is met een voorziening voor 35 personen.