Astrud Wildschut (D66) ervaart net als veel andere vrouwen in de politiek toenemende online agressie

Scheldkanonnades, beledigingen, intimiderende berichtjes, het is aan de orde van de dag. Vrouwelijke politici krijgen veel vaker dan hun mannelijke collega’s te maken met online agressie, blijkt uit onderzoek van Atria en Ipsos. Ook in onze regio hebben vrouwelijke raadsleden en wethouders daar last van. „Het is een groter probleem dan we denken.”

Vrouwelijke politici hebben vaker last van online agressie en geweld dan hun mannelijke collega’s. Dat blijkt uit een onderzoek van Atria en Ipsos I&O, naar online verbale agressie (zoals schelden, kleineren of discriminerende opmerkingen) of bedreiging en intimidatie (via e-mail of sociale media).

Onderzoek
De afgelopen jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat vrouwen in de politiek onevenredig vaak geraakt worden door haat, agressie en geweld in online media. Er is nu voor het eerst grootschalig onderzocht hoe de aard, omvang en gevolgen van online agressie en geweld verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke Nederlandse politici. Om dat in kaart te brengen analyseerden Atria en Ipsos I&O de antwoorden op een enquête onder ruim 3.000 politieke ambtsdragers in het decentraal bestuur.

Maatwerk
Het rapport is aangeboden aan minister de Jonge en hij heeft aangegeven dat het ministerie samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), vrouwelijke politici en andere partners zoals Stem op een Vrouw – een steunpakket op maat  gaat maken. Onder andere bestaande trainingen en sessies aan bestuurders, volksvertegenwoordigers worden op basis van de inzichten uit dit rapport aangepast.

Watjes
Het Noordhollands Dagblad bracht dit nieuws zaterdag 1 juni groots in de krant; in een premium artikel van drie pagina’s kwamen diverse vrouwelijke politici uit de regio Zaanstreek Waterland aan het woord over online agressie. Ook D66 raadslid Astrud Wildschut werd geïnterviewd. Zij is op zich blij met de aanpak vanuit het ministerie maar is ook van mening dat de samenleving hand in eigen boezem moet steken. We moeten met z’n allen, vrouwen én mannen, nog meer aangeven dat we vinden dat dit soort uitingen niet kunnen. Anoniem maar wat roepen op social media is heel makkelijk en vrouwen zijn echt geen watjes, maar als je niet wilt dat je dochter, je zus of je moeder zo aangesproken worden…waarom dan wel andere vrouwen?, vraagt zij zich af.

Bijdrage aan artikel
Astrud Wildschut (D66 Purmerend): ’Soms haal ik een bericht weg omdat ik geen zin heb in gezeur’

„In mijn profiel op X staat dat ik van D66 ben en vegetariër ben, beide roepen nogal heftige reacties op van voornamelijk anonieme mannen. D66 werkt als een rode lap op een stier en Sigrid Kaag heeft daarmee te maken. Ze is vrouw, slim, succesvol, gestudeerd en dan ben je gauw de kop van jut voor sommigen. En dat straalt af op de rest van de partij. Mijn boekje met nieuwe scheldwoorden is in mijn zes jaar als raadslid een stuk dikker geworden. En die beledigingen gaan altijd over vrouwelijkheid. Zoals ’D66-hoer’, ’mevrouwtje D66’ en ’deugkneus’. Ik zou een ’sufkut’ zijn met een ’dooie expressie’. Het is online intimidatie. Ik heb eens overwogen om aangifte te doen, aangezien rapporteren op X echt geen nut heeft. Uiteindelijk vond ik naar de politie gaan te veel gedoe, maar achteraf had ik het wel moeten doen.”

Beeld: Cees Hartman

Beeld: Marcel Molle

Beeld: Pascal Fielmich

Beeld: Cees Hartman