Utrecht meets Utrecht

Beeld: D66 provincie Utrecht

In de reeks ontmoetingen met lokale fracties, was de provinciale D66-fractie op 11 maart op bezoek bij de D66-fractie van de stad Utrecht. We maakten (nader) kennis met Ralph, Nadia, Iris, Joost, Dirk-Jan, Emma, Venita, Maarten, Marlinda en Achraf. Bij de uitwisseling over de onderwerpen waar iedereen mee bezig is, bleek al meteen dat we het samen over echt heel veel onderwerpen hebben. En voor een flink aantal is er ook een duidelijk raakvlak tussen gemeente en provincie, waardoor het nuttig is om elkaar te kennen en samen op te kunnen trekken. In dit gesprek verkenden we een aantal onderwerpen: groen, mobiliteit en energie.

Groen

Hoe zorg je er voor dat er in een groeiende en dichtgroeiende stad toch groen is? Met het provinciale programma Groen Groeit Mee heeft de provincie hier afspraken over gemaakt met alle gemeenten: hoeveel groen wil je, wat voor soort groen en op welke afstand. Als je er slim mee omgaat, dan kun je functies combineren. En het is vooral goed om al te zorgen voor groene en blauwe (water) structuren voordat ergens woningen staan. 

Mobiliteit

Het belang van goed openbaar vervoer zien we allemaal. Minder autoverkeer, en meer mensen op de fiets, te voet of met openbaar vervoer – dat willen provincie en gemeente allebei. Probleem op het openbaar vervoer op peil te houden is een voortdurend personeelstekort. De provincie doet alles wat in haar vermogen is om hier verder mee te komen. 
Een heuglijk feit is dat het experiment met de tram (lijn 22) in het weekend een succes was. Nu nog de evaluatie van het experiment en bekijken of het haalbaar en betaalbaar is om er een blijvertje van te maken.

Energie

Netcongestie en de doelen voor duurzame energie spelen in de stad Utrecht een net zo grote rol als in de andere Utrechtse gemeenten. Grootschalige stroomuitval, of het niet kunnen aansluiten van nieuwe huizen of bedrijven zijn een dreigend vooruitzicht waar niemand in terecht wil komen. De Utrechtse gemeenteraad is in meerderheid vastberaden om de regionale energieafspraken voor elkaar te krijgen. Slimme oplossingen en ruimte voor experimenten kunnen helpen.

We sloten het levendige overleg af met de afspraak om lijstjes met nummers, namen, ‘wie-doet-wat’ uit te wisselen. 
 
Wil je met jouw lokale D66-fractie ook een keer een gesprek met de Statenfractie? Maak dan een afspraak via [email protected]. We komen graag bij jullie langs!