Terugblik Statenvergadering december 2022

Op 14 december is de laatste PS vergadering van 2022 gepland. Het is geen lange vergadering: over de meeste Statenvoorstellen is men het in de commissies al eens geworden. Deze voorstellen worden als hamerstuk geagendeerd voor PS. Verder worden er een aantal korte debatten gevoerd waarbij de meeste meningen niet ver uiteen lopen. Alle Statenvoorstellen worden aanvaard.

Agressieprotocol en protocol integriteitsschendingen

Zo wordt unaniem besloten de Gedragscode agressieprotocol en protocol integriteitsschendingen politieke ambtsdragers aan te nemen waarin het integer handelen van politieke ambtsdragers beschreven wordt en opgenomen is welke stappen genomen kunnen worden als politieke ambtsdragers te maken krijgen met geweld en agressie. Utrecht is de eerste provincie in Nederland met een dergelijk agressieprotocol. D66 fractievoorzitter Marc de Droog legde in de commissie de nadruk op preventief beleid voor integriteit. De Commissaris van de Koning (CvdK) heeft toegezegd dit nadrukkelijk uit te werken in de agenda voor de komende periode.

StatenlidNu

Statenlid Marianne de Widt heeft namens D66 samen met een andere partij het initiatiefvoorstel ingediend voor een collectief lidmaatschap van StatenlidNu in navolging van alle andere provincies (behalve Gelderland). StatenlidNu is een beroepsvereniging die individuele Statenleden ondersteunt en de positie van Provinciale Staten in het algemeen versterkt. Het lidmaatschap is niet verplicht; individuele Statenleden kunnen hiervan afzien. Het voorstel wordt door een grote meerderheid van de Staten aangenomen.

Fietstunnel bij N201

In het Statenvoorstel Programma Toekomst N201 staat de derde fase beschreven van het plan om de provinciale weg N201 tussen Amstelhoek en Vreeland op een aantal plaatsen aan te passen om de leefbaarheid, verkeersveiligheid en bereikbaarheid te verbeteren. Zo moet de bocht bij Mijdrecht recht getrokken worden, worden fietspaden verbreed en wordt de snelheid op kruisingen verlaagd naar 60 km per uur.
D66 vindt het belangrijk dat de verkeersveiligheid van (schoolgaande) fietsers wordt verbeterd bij de oversteek van de provinciale weg in de buurt van de Veenweg of het Waverveense Pad. Daarom is D66 Statenlid Erwin Kamp mede-indiener van een motie te onderzoeken waar een fietstunnel het beste gerealiseerd kan worden om de oversteek veiliger te maken. Deze motie wordt met algemene stemmen door de Staten aanvaard.

De eerste vergadering van Provinciale Staten in het nieuwe jaar is gepland op 8 februari 2023. Wil je er een keer bij zijn, dan ben je van harte welkom in de Statenzaal op het Provinciehuis. Je kunt ons ook eerst mailen: [email protected].
De PS vergadering kan ook online gevolgd worden. De link met de agenda vind je hier:
https://www.stateninformatie.provincie-utrecht.nl/Vergaderingen/Provinciale-Staten/2023/08-februari/10:30