Terugblik Statenvergadering 19 juni

Beeld: D66 Provincie Utrecht

Op 19 juni vond alweer het eerste deel van de laatste Statenvergadering voor het begin van het zomerreces plaats. Belangrijke onderwerpen zoals de jaarstukken en de kadernota stonden op de agenda. We zijn trots dat de motie “Stap voor stap naar een volwaardig wandelbeleid” is aangenomen. 

Jaarstukken

Marianne heeft tijdens de bespreking van de jaarstukken opgemerkt dat de kwaliteit en de financiële beheersing een stijgende lijn vertonen. Het huidige jaarverslag biedt naar onze mening goed inzicht in de voortgang van verschillende projecten en we kijken uit naar een compacter jaarverslag in de toekomst. De jaarstukken zijn door de Staten unaniem aangenomen.
We hebben ons meer specifiek positief geuit over de ingediende plannen voor natuur- en waterbeheer in het landelijke gebied, waarvoor een fors bedrag is toegekend. Ook zijn we blij met de actieve rol die de provincie inneemt bij de energietransitie door initiatieven zoals het Energie Diensten Centrum en de Energy Board. Dat er flink geïnvesteerd is in fietsmobiliteit kan D66 alleen maar prijzen. Dit heeft namelijk geresulteerd in de goede vooruitgang van fietsprojecten en doorfietsroutes. 

Kadernota

Tijdens de bespreking van de kadernota hebben we het belang van een krachtige en duidelijke koers voor de provincie benadrukt. D66 streeft naar een optimale benutting van financiële middelen en subsidies.
We zien graag vooruitgang op vier onderwerpen en hebben deze dan ook naar voren gebracht. Ten eerste, lopen als volwaardige tak in het mobiliteitsbeleid. Om dit punt steun bij te zetten hebben we de hieronder te bespreken motie ingediend. Ten tweede zien we graag een betere balans tussen landbouw en natuur in het landelijke gebied. D66 is blij dat de provincie Utrecht een groot deel van de middelen uit het transitiefonds heeft gekregen en we zijn benieuwd naar de totale invulling hiervan. Ook zien we graag een versnelling van de echte woningbouw. We horen veel welwillendheid en ambitie bij veel partijen en blijven ons inzetten op dit onderwerp. Tot slot de energietransitie. De provincie speelt een actieve rol in de regionale energiestrategie en andere energie gerelateerde projecten en wat betreft D66 gaan we hier koersvast mee verder. De kadernota heeft bij de stemming een ruime meerderheid gehaald. 

Motie wandelbeleid

Om wandelen meer aandacht te geven als volwaardige vorm van infrastructuur en mobiliteit heeft Erwin de motie ‘Stap voor stap naar een volwaardig wandelbeleid‘ ingediend om lopen als volwaardige tak in het mobiliteitsbeleid op te nemen. De motie van Erwin moet zorgen voor betere oversteekvoorzieningen en meer aandacht voor wandelen. De motie is met ruime meerderheid aangenomen. 

Al met al een constructieve vergadering waarin belangrijke stappen zijn gezet voor de toekomst van de provincie Utrecht.