Tekst artikel 1 grondwet aangepast in ontvangsthal Provinciehuis

In 2010 heeft Boris van der Ham – die toen voor D66 in de Tweede Kamer zat – een initiatiefwetsvoorstel geschreven om artikel 1 van de Grondwet te wijzigen. In artikel 1 staat dat discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht niet toegestaan is. Boris heeft voorgesteld hier “handicap” en “seksuele gerichtheid” aan toe te voegen. Op 17 januari 2023 – maar liefst 12 jaar later – is zijn voorstel aangenomen.

Art 1 muurschildering

In 2017 heeft D66 Statenlid Ayla Schneider er met een motie voor gezorgd dat artikel 1 op de muur van de ontvangstruimte van het provinciehuis is geschilderd. Nu de tekst van artikel 1 eindelijk is uitgebreid, is het tijd om de muurschildering ook aan te passen. Een motie die oproept de tekst aan te passen is mede door D66 Statenlid Lyke Veen in de laatste Statenvergadering ingediend en vervolgens aangenomen. Belangrijk aldus Lyke want “in de aanpak van discriminatie doet zichtbaarheid er toe.”

Beeld: D66

Onthulling nieuwe tekst

Vandaag – 21 maart 2023 – op de internationale dag tegen racisme en discriminatie is de nieuwe versie van de wandschildering onthuld. De juiste tekst is nu opnieuw voor iedereen zichtbaar, zodra je het provinciehuis binnenkomt. Guido de Boer heeft de letters op de muur geschilderd.

Beeld: D66

Aanwezigen

Bij de plechtigheid zijn vertegenwoordigers aanwezig van Ieder(in) en van het meldpunt Art.1. Verder zijn er medewerkers aanwezig die aan de Sociale Agenda werken, de directeur van de provinciale organisatie, Statenleden en de gedeputeerde. Namens D66 is lijsttrekker Marianne de Widt bij de onthulling: “Een mooi moment want Artikel 1 moet de basis blijven voor ons handelen, en dat maken we hiermee duidelijk.”