Ruimte voor de wolf

Image: D66

In 1982 wordt de Conventie van Bern in Europa van kracht waarin is bepaald dat kwetsbare dieren en planten én hun habitat beschermd worden. Ook de wolf valt onder deze bescherming. Sindsdien groeit de populatie wolven in Europa en is de wolf ook in Nederland teruggekeerd. Dit leidt tot veel discussie over de vraag: is er ruimte in ons land voor de wolf en wat zijn de gevolgen?

Film “Wolf”

Cees van Kempen heeft de wolf jarenlang gevolgd en bestudeerd wat geresulteerd heeft in een prachtige film “Wolf” die in de Nederlandse bioscopen te zien was. D66 fractievoorzitter Marc de Droog heeft er mede voor gezorgd dat de film op het provinciehuis vertoond werd en Cees aanwezig was voor een toelichting en het beantwoorden van vragen. De film geeft een mooi inkijkje in het leven van de wolf, de zwerftocht op zoek naar een geschikt gebied om een eigen roedel te beginnen en de gevolgen voor mens en natuur met de komst van de wolf.

Beeldvorming

Opvallend is dat het beeld dat veelal van de wolf geschetst wordt, niet klopt. De wolf wordt beschouwd als een gevaarlijk roofdier waar ook de mens niet veilig voor is. In werkelijkheid vormt de wolf geen gevaar voor de mens en krijgt de mens de wolf nauwelijks te zien. Alleen een wolf die in het nauw gedreven wordt, zou van zich af kunnen bijten. Onze sprookjes over gevaarlijke wolven en weerwolven hebben weinig te maken met de realiteit. De wolf leidt doorgaans een teruggetrokken en voor ons onzichtbaar bestaan.

Schapen

Dat neemt niet weg dat de wolf regelmatig in het nieuws komt omdat er weer een aantal schapen zijn verwond en doodgebeten. Deze berichten over verscheurde schapen dienen wel enigszins gerelativeerd te worden. Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 300 schapen dood gebeten door wolven op een populatie van 800.000 schapen. Ruim 500.000 van deze schapen worden jaarlijks gedood door… de mens. Cees van Kempen wil de problemen echter geenszins bagatelliseren en pleit ervoor maatregelen te nemen om schapen beter tegen wolven te beschermen. Goede voorlichting en het vergoeden van wolfwerende maatregelen en schade door wolven zijn daarbij van groot belang.

De terugkeer van de wolf heeft ook veel positieve gevolgen voor de natuur. Waar wolven zijn, zijn herten, zwijnen en andere dieren meer op hun hoede en verspreiden dieren zich meer over het gebied. Hierdoor wordt voorkomen dat bepaalde gebieden kaal gegraasd worden en krijgen nieuwe bomen en planten meer kans. Uitwerpselen van dieren worden over een groter gebied verspreid waardoor meer planten en kleine diertjes kunnen profiteren van de natuurlijke mest. De resten van prooien die de wolven achterlaten, trekken weer andere dieren aan zoals de raaf, zeearend en buizerd. De terugkeer van de wolf zorgt voor een toename van de biodiversiteit.

Om de wolf – en vele andere dieren – de ruimte te geven in Nederland en de natuur te versterken is meer nodig dan alleen de status van bedreigde diersoort. Veel dieren komen om in het verkeer, niet alleen grotere dieren als herten, vossen, wolven en zwijnen maar ook kleinere dieren als konijnen, hazen, kevertjes en slakken. Cees van Kempen wijst erop dat ecoducten van levensbelang zijn voor veel dieren om van het ene naar het andere gebied te trekken. Verder zou het verlagen van de snelheid op provinciale wegen naar 60 km per uur ook veel onnodig dierenleed kunnen voorkomen. En tot slot kan voorlichting – onder meer op scholen – een positieve bijdrage leveren aan het besef van mensen dat het goed is de wolf (en andere dieren) weer meer ruimte te geven, ook in Nederland.