In gesprek met D66 Nieuwegein

De D66 Statenfractie Utrecht heeft alle D66 gemeentefracties in de provincie uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. De Statenfractie komt graag naar de fracties toe maar op het provinciehuis kan uiteraard ook afgesproken worden. Doel is met elkaar van gedachten wisselen over zaken die de gemeentefracties willen bespreken. De input kan de Statenfractie meenemen bij de behandeling van provinciale onderwerpen. Maandagavond 15 januari 2024 is de D66 fractie Nieuwegein aan de beurt.

Beeld: D66

Verschraling OV/activeren deelmobiliteit

Fractievoorzitter Tom Verhoeve wijst op het belang van goed OV voor Nieuwegein. Door personeelsgebrek wordt het OV afgeschaald. Hij stelt voor om het budget dat niet voor het OV ingezet wordt, aan te wenden voor het activeren van deelmobiliteit. De D66 Statenfractie vindt het een creatief idee, out of the box. De afspraak in de Staten is echter: geld volgt plan en niet andersom. Het zou daarom goed zijn om met een concreet voorstel te komen. De Statenfractie zegt toe het idee met de gedeputeerde te bespreken. 

Spreidingswet

De D66 fractie Nieuwegein informeert of de provincie nog iets kan betekenen om gemeenten die geen aandeel leveren in de opvang van asielzoekers en statushouders te stimuleren dit toch te doen. De Statenfractie licht toe dat het wachten is op de spreidingswet; zoals het er nu uitziet, gaat die wet het toch halen. Dat zou fijn zijn. De afgelopen 3 jaar is in de provincie het kansenmakersteam aan de slag. Dit is een team dat actief in gesprek gaat met gemeenten om de opvangmogelijkheden te bespreken. Het is niet altijd onwil van gemeenten; soms wijst het COA opvanglocaties ook af omdat het bijvoorbeeld te kleinschalig is. Er zit geen dwang bij van de provincie maar er wordt wel gewezen op het feit dat alle gemeenten een bijdrage moeten leveren bij het oplossen van dit probleem. 
In Nieuwegein komt in 2024 een AZC met plek voor 122 bedden voor de periode van 5 jaar. Daarmee levert Nieuwegein een belangrijke bijdrage aan de opvang. 

Energietransitie

Nieuwegein heeft al 5 windmolens maar onderzoekt op een aantal locaties of dit aantal uitgebreid kan worden. De D66 fractie Nieuwegein spreekt wel bezorgdheid uit over de gevolgen als windmolens eerder vervangen worden door grotere exemplaren: de schroothoop baart zorgen. Verder wordt er gesproken over de uitbreiding van zonne-energie. Bij Nieuwegein is sprake van verdozing maar de daken op die complexen zijn niet overal geschikt voor zonnepanelen. Het zou goed zijn als de provincie hier meer regie op zou nemen. De Statenfractie zegt toe dit punt mee te nemen als de nieuwe energievisie wordt vastgesteld dit jaar. 
De Nieuwegeinse fractie informeert of er nog iets gebeurt op het gebied van aardwarmte. Nieuwegein heeft hier ervaring mee opgedaan en een beoordelingskader opgesteld. D66 fractievoorzitter Tom Verhoeve zegt toe het beoordelingskader aan de Statenfractie te sturen. D66 Statenlid Lyke Veen meldt dat er 3 proefboringen gedaan zijn maar dat het businessplan niet rond komt. Voor nu lijkt aardwarmte nog een stap te ver. 

Tot slot

De D66 fractie Nieuwegein vraagt begrip voor de penibele financiële situatie van gemeenten waardoor de begroting steeds meer onder druk komt te staan. De provincie is toezichthouder van de gemeenten. De fractie dringt er op aan dat de provincie aandacht vraagt bij het Rijk voor de financiële problemen van gemeenten.

Dank

De D66 Statenfractie is blij met de ontvangst door en inbreng van de D66 fractie Nieuwegein. Afgesproken wordt contact te houden en elkaar te blijven voeden om te kijken wat er mogelijk is om bestaande problemen aan te pakken.