In gesprek met collega’s Stichtse Vecht

Op 4 maart kwamen Peter van Dam, Lisanne Peelen, Rens Ulijn en Dick Polman langs in het Provinciehuis voor een gezamenlijke fractievergadering. We vonden het wederzijds een leuke en nuttige ontmoeting, waarin we elkaar (verder) leerden kennen en het gesprek aangingen over actuele onderwerpen.

Windmolens

Stichtse Vecht wil verder met zonne-energie voor de invulling van het aandeel duurzame energie in de regionale energiestrategie. Maar de provincie is wel bezig met zoekgebieden voor windmolens. Hoe die provinciale aanpak voor meer windmolens er de komende tijd uit ziet, was een goed onderwerp van gesprek. Lyke Veen en Gudo Borger van de Statenfractie zullen de fractie van Stichtse Vecht verder helpen, zodat zij zich goed kunnen voorbereiden op de bespreking in de gemeenteraad.

Betaald parkeren bij station Breukelen

Over dit onderwerp is al eerder informatie uitgewisseld. Inmiddels is duidelijk dat er betaald parkeren zal komen, maar de uitwerking in tarieven is er nog niet. Een koppeling van een laag parkeertarief aan een OV-kaartje lijkt een mooie constructie die elders al succesvol is toegepast. Concrete suggesties vanuit de gemeente zijn nog welkom voor het debat in de Statencommissie.

Breukelerwaard

Stichtse Vecht zou graag de ruimte willen om het bedrijventerrein Breukelerwaard door te trekken. Zij signaleren een groot en acuut tekort aan bedrijventerreinen. Vanuit de regio is er ook de wens voor meer ruimte, omdat er behoefte is aan verplaatsingen van bedrijven die uit hun jasje zijn gegroeid en hinder veroorzaken. Ook de overgang naar circulaire economie zal eerder meer dan minder bedrijfsruimte vragen, als we met z’n allen zuiniger met grondstoffen en materialen om willen gaan. De Statenfractie neemt deze informatie mee voor later in het jaar, als er besloten gaat worden over de nieuwe ronde van het Provinciaal Programma Wonen & Werken.

Energie-infrastructuur

In de afsluiting van het gesprek keken we samen terug op de hoorzitting een week eerder over het plan voor de uitbreiding van het hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk. De noodzaak van de uitbreiding is duidelijk. Een goede inpassing in de omgeving is wel het minste dat verwacht mag worden. Maar eigenlijk moet er ruimhartiger naar gekeken worden. Goed om te weten dat er in een stuurgroep over nog komende projecten voor energie-infrastructuur wel royaler te werk gegaan zal worden.