Column: Gast van de Staten: “Waarom horen wij zo weinig van de Provincie?”

Beeld: Erwin Kamp

Ieder jaar worden er bijeenkomsten georganiseerd voor inwoners van onze provincie waarin zij kennis kunnen maken met Provinciale Staten. Zij worden via de krant uitgenodigd om een deel van de maandelijkse Statenvergadering mee te lopen (dan kan overigens ook zonder uitnodiging want onze Statenvergadering zijn in principe altijd openbaar). Dat hier grote belangstelling voor blijkt te zijn, blijkt wel uit het feit dat er na de laatste oproep maar liefst tachtig inwoners zich hebben aangemeld. Nu is tachtig mensen in een keer ontvangen teveel dus heeft de griffie de mensen in kleinere groepen per bezoek ingedeeld.

Gast van de Staten

Afgelopen maand mocht ik, samen met nog drie collega Statenleden, als gastheer optreden. De kleine twintig deelnemers krijgen een mooi gebalanceerd programma aangeboden. Na de ontvangst om 09.30 uur in het Provinciehuis van Utrecht worden ze welkom geheten door de griffie en stellen de vier begeleidende Statenleden zich voor.

Ik heb verteld welke portefeuilles ik beheer en waarom ik de provinciale politiek in ben gegaan. Voor veel mensen is de provincie een bestuurslaag die ver van hun bed staat. Dat is jammer want de provincie gaat over veel onderwerpen die het leven van mensen direct raken. Denk aan de energietransitie (waar komen windmolens?), woningbouw (waar gaan we huizen bouwen?) of het openbaar vervoer (welke voorzieningen met de bus bieden wij aan?).

Na twaalf jaar in de gemeentepolitiek (vier jaar in Zeist en acht jaar op de Utrechtse Heuvelrug), wilde ik zelf mijn lokale ervaring gebruiken voor het werk in de Staten. Ik wil van onderop, dichtbij de inwoners, mij inzetten voor de provinciale politiek. Tijdens mijn introductie heb ik ook de verwachtingen wat geprobeerd te temperen. Veel van de onderwerpen die wij bespreken zijn soms erg technisch van aard en lijken bestuurlijk op afstand te staan. Ik vind het altijd de kunst de vertaalslag te maken van wat een besluit nu precies voor de inwoner betekent. Wat merk je hiervan? En dat dat soms lastig is, zal ik hierna kort bespreken.

Maar eerst nog even de vraag wat er voor vandaag op de agenda staat? Uit de voorbespreking met de griffie denken we dat de Statenvoorstellen Wijziging van de Verordening voor Europese Landbouwsubsidies en de Leidende principes energievisie het meest interessant (beiden overigens niet mijn portefeuille) zijn. Bij het eerste Statenvoorstel is vooral de vraag interessant of boeren die biologisch dynamisch hun bedrijf inrichten eerder in aanmerking moeten komen voor subsidie dan boeren die dat niet doen. Het tweede onderwerp betreft de vraag welke fundamentele uitgangspunten vinden wij in Utrecht van belang om de energietransitie tot 2040 volledig klimaat neutraal in onze provincie te laten zijn?

Van het vragenrondje aan de Statenleden heb ik overigens het meest geleerd. Niet helemaal verrassend maar daardoor niet minder interessant, stelden verschillende Gasten van de Staten de vraag waarom de provincie zo onzichtbaar is. Waarom lezen we er vrijwel niets over in de krant? Waar kunnen wij lezen welke onderwerpen er worden besproken? En wat doen Statenleden er zelf aan om contact met onze inwoners te zoeken. Allemaal zeer terechte vragen die ik goed begrijp.

Naast mij zat Roel Breet, communicatieadviseur van de griffie, en we keken elkaar begripvol aan. Het zijn vragen waarop vele antwoorden kunnen worden gegeven en oorzaken kunnen worden genoemd. Zelf was ik nog niet zolang geleden ziek waardoor ik een Statenvergadering moest missen. Toen ik de dag erna in de media wilde lezen wat er besproken was, kwam ik bedrogen uit. In de kranten en op de media op het Internet was er helemaal niets over terugvinden. Dat we er niets over in de krant lezen, kan komen omdat Statenleden niet actief op zoek gaan naar journalisten en journalisten niet actief zijn naar dat wat er in de Staten wordt besproken (behalve dan als er weer iets smeuïgs is te melden). 

Wanneer mensen willen lezen wat er in de Staten wordt besproken, kunnen ze op de website van Provinciale Staten kijken of in het huis-aan-huis-blad dat meestal ook in het kort aandacht aan onze vergaderingen besteed. Ik zie bijvoorbeeld dat onze Provincie actief aanwezig is op Twitter, maar ik snap ook dat lang niet alle inwoners Twitter interessant vinden. Om in contact met onze inwoners te komen, gaan wij vaak op werkbezoek. De woensdag is onze vaste vergaderdag van de Staten maar ook de dag waarbij de griffie heel vaak werkbezoeken buiten het Provinciehuis organiseert. Daarnaast gaan politieke partijen natuurlijk ook zelf de provincie in. Zo zijn wij vanuit D66 nog niet zolang geleden op bezoek geweest bij de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden en bij het Landgoed Den Treek-Henschoten.

De open uitnodiging van Gast van de Staten vind ik een prachtig initiatief. Ik heb mijn laten vertellen dat dit idee overigens al een aantal jaren bestaat en dat het ooit door mijn oud collega in de Provinciale Staten Hayat Chidi is geïntroduceerd. We zijn niet de enige provincie die dit organiseert, onder meer Noord-Holland, Groningen en Drenthe doen dit ook. Ik vond het heel leerzaam om te mogen doen. Het draagt er aan bij dat onze inwoners meer te weten komen over het werk van Provinciale Staten en zo mogelijk geënthousiasmeerd raken over de provinciale politiek. Echter, gezien de gestelde vragen, is er nog veel werk te doen. Wie overigens meer over de Provinciale Politiek wil weten, ik vertel er graag verder over.

Erwin Kamp
06-20617665
[email protected]