Column: De week van de Circulaire Economie

Week van de Circulaire Economie Beeld: D66

Tegenwoordig is er voor iedere dag, of week, wel een thema waar belangenbehartigers aandacht voor vragen. Neem bijvoorbeeld: de dag van de leraar, of de week van het bos. Er is zelfs een week van de lingerie. Alle gekheid op een stokje; de afgelopen week was de week van de circulaire economie. In het kader van deze week worden in het land allerlei projecten georganiseerd om aandacht voor dit thema te vragen, zo ook door de Provincie Utrecht.

Fietsend langs circulaire initiatieven

Enkele weken geleden riep de Gedeputeerde, Andre van Schie, in de commissie Milieu en Mobiliteit op welke Statenleden met hem mee wilden fietsen om aandacht voor circulariteit te vragen. Omdat ik erg van fietsen houd en ik ook nog wel kan bedenken waarom het een belangrijk thema is, meldde ik mij aan. Het onderwerp valt weliswaar niet in mijn portefeuille maar het leek mij leuk om weer eens uit het Provinciehuis te trekken en even geen vergaderingen te bezoeken of stukken te lezen.

De medewerkers van Provincie, met dank aan Naomie en Marlijn, hadden een mooie fietsroute uitgezet waarbij wij drie initiatieven bezochten rond circulariteit: Oscar Circulair (circulaire afvalinzameling, Steck (circulaire voedselvoorziening) en Bikeflip (circulair fietsen repareren). Onderweg op de fiets kregen we onder meer de vragen voorgelegd: wie ben je?, wat doe je? en wat zou je doen als je 1 miljoen Euro had om te investeren in circulariteit. Die laatste vraag vond ik overigens best nog wel lastig te beantwoorden. Je moest daarna aan de hand van de vragen de collega met wie je fietste aan de groep voorstellen.

Circulariteit; hoe dan?

Omdat het niet mijn portefeuille is, ben ik eerst maar eens gaan nadenken wat mijn ervaring is met circulariteit en hoe ik hier de afgelopen jaren mee te maken heb gehad. Ik werd daarbij goed geholpen door mijn fietspartner die de juiste vragen stelde. Zo vertelde ik dat ik bijvoorbeeld in 2014 het idee ben gestart om langs de N225 het Fietspad van de Toekomst te realiseren. Een fietspad waarop allerlei experimenten kunnen worden uitgevoerd om het fietsen aantrekkelijker en veiliger te maken. Denkend aan circulariteit zouden we bijvoorbeeld het asfalt, dat een keer in de tien tot twintig jaar vervangen moet worden, kunnen hergebruiken.

Een ander onderwerp is dat ik als gemeenteraadslid op de Utrechtse Heuvelrug samen met mijn fractiegenoot Hugo Prakke de eerste was die gepleit hebben voor de komst van het nieuwe kantoorgebouw van de Triodosbank bij het station Driebergen-Zeist. We hadden destijds goed contact met de toenmalige directeur van de Triodosbank Matthijs Bierman. We hebben overlegd hoe het draagvlak voor de komst van het meest duurzame en circulaire kantoorgebouw van Nederland naar de Utrechtse Heuvelrug te krijgen. Een ontzettend mooi bouwproject dat een inspiratie voor anderen kan zijn en waar ik nog steeds trots op ben. Zo bezien zijn de raakvlakken met circulariteit veel groter dan ik in eerste instantie vermoedde.

Naast creëren, niet vernietigen

We sloten de middag af met een bezoek aan Bikeflip. Een bedrijf dat vijf jaar geleden als een startup begon om kinderfietsen op te knappen in plaats van ze maar weg te gooien. Ze hebben in Utrecht inmiddels vijftig medewerkers, 16 verschillende maten kinderfietsen en er is ook een vestiging in Amsterdam en Rotterdam. Ik heb nooit geweten dat de markt voor kinderfietsen door de komst van elektrische fietsen zo is ingestort maar dat dit tevens een belangrijke aanzet is geweest om kinderfietsen te gaan repareren en circulair te maken.
Ik vond het fijn en leerzaam om samen met andere deelnemers stil te staan bij circulariteit. En dan heb ik het hierboven nog niet eens gehad over de vele repaircafés die in onze provincie actief zijn. Zij leveren ook een belangrijke bijdrage aan een circulaire samenleving. Want laten we niet vergeten: “Een samenleving wordt niet alleen gedefinieerd door wat ze creëert, maar ook door wat ze weigert te vernietigen.” – John C. Sawhill