Terugblik Statenvergadering 9 juli

Beeld: D66

 
Nu de Provinciale Statenleden genieten van het zomerreces wordt er nog snel teruggeblikt op de laatste Statenvergadering. Het grote onderwerp van deze vergadering: de kadernota. Deze vergadering is enorm belangrijk. In de kadernota worden namelijk de hoofdlijnen van het beleid en de financiële kaders geschetst. Het ging over uiteenlopende onderwerpen, omdat iedere partij natuurlijk eigen prioriteiten ziet. Vandaar dat het weer eens een ouderwets lange vergadering, tot laat op de avond werd.

Kader voor Kadernota

Fractievoorzitter Marianne de Widt begon haar inbreng met waardering uitspreken voor de Toekomstbrief. “Met de Toekomstbrief hebben we een gefundeerd beeld van ontwikkelingen op middellange termijn.” Ook is er volgens Marianne een Kadernota gepresenteerd waar gepaste ruimte is gevonden om allerlei mooie Utrechtse ambities voort te zetten in de komende begroting. Toch zijn er enkele tegenslagen, zoals een foute berekening van de belastingdienst en een lagere uitkering uit het Provinciefonds vanaf 2027. Als het aan D66 betekent dit echter niet dat de Kadernota dan zomaar de prullenbak in kan. D66 diende daarom een motie in om er bewust van te zijn dat het tijd kost om een kritische heroverweging te maken. Provinciale Staten moet hierin betrokken worden en dus vraagt de motie van het College om zo snel mogelijk na de zomer een proces hiertoe aan de Provinciale Staten voor te leggen.

Sturen op vooruitgang

D66 blijft ondanks de budgettaire tegenslag optimistisch. De provincie Utrecht heeft al vaker laten zien een eigen weg te vinden in allerlei vormen van tegenslag. D66 blijft sturen op vooruitgang, specifiek als het gaat om de energietransitie, wonen en het herstel van evenwicht in het landelijk gebied. Op deze onderwerpen heeft D66 dan ook een aantal moties en vragen ingediend.

Utrechtse natuur

Zo stelde D66 vragen over water en drinkwater besparing. Ook diende D66 moties (mede) in die de zorg onderstrepen over het feit dat voor het programma natuur de stoplichting opnieuw op oranje en rood staan. Marianne stelde hiermee gedeputeerde Sterk een hart onder de riem te steken om haar inzet voor de Utrechtse natuur op volle kracht voort te kunnen zetten.

Woningbouwopgave

Verder stelde Marianne vragen over volkshuisvesting. D66 wil dat de provincie onverminderd doorgaat met de inzet op versnelling van de woningbouwopgave. Daarnaast dient D66 een motie in over het grondinstrumentarium. Met het huidige Utrechtse grondbeleid kunnen we best veel, maar gebruiken we het hele instrumentarium ook effectief? Vanwege de noodzaak door het stroef verlopen van opgaven in het landelijk gebied, bij natuurrealisatie, netcongestie, wonen en mobiliteit is het goed daar wat meer duidelijkheid in te hebben.

Wandelen en Europees Strategisch Inkoopbeleid

Bij de vorige Kadernota diende D66 al een motie in om te komen tot een volwaardig wandel- en loopbeleid in de provincie Utrecht. Naar aanleiding van deze motie werd recent een werksessie georganiseerd. Deze sessie inspireerde en D66 ziet mogelijkheden om met snelle stappen tot wandelvriendelijke maatregelen te komen. Hierom heeft D66 een gelijknamige motie ingediend. Als laatste wilde D66 een lans breken voor versterking van Europees Strategisch Inkoopbeleid in Utrecht. Met onze eigen inkoop kunnen wij als provincie meehelpen aan innovatie, duurzaamheid en weerbaarheid in én van Europa. Ondanks dat deze motie een meerderheid leek te gaan hebben besloot statenlid Marcel Harinck deze toch in te trekken omdat hij de gedeputeerde niet in een juridisch lastige positie wilde brengen. De verzwaarde toezegging van de gedeputeerde was voor Marcel hierbij voldoende.

D66 blijft met optimisme uitkijken naar de begroting en zal daar met volledige inzet aan blijven meewerken.