We moeten het vaker over water hebben

Bekijk nu de voorstelvideo van Philip en kom meer te weten over onze inzet op het gebied van water.

Beeld: D66

Als het om de landbouw gaat lijkt het Haagse beleid er vooral op gericht om alles bij het oude te laten. Het meest recente voorbeeld zagen we vorige week, toen minister Wiersma de plannen van de provincies om de natuur te herstellen en het stikstofprobleem aan te pakken een halt toeriep. Het nieuws werd door de ene helft van Nederland met gejuich ontvangen en door de andere helft met teleurstelling – en misschien ook wel een beetje met wanhoop. Want wat nu? Hoe gaan we ooit een plan verzinnen waarmee iedereen kan instemmen en wat eindelijk een einde maakt aan de neergang van de natuur? Ik denk dat we de aandacht moeten verleggen naar dat andere onderdeel van het NPLG: Water. Want dat we niet zonder schoon water kunnen, daarover kan iedereen het misschien wèl eens zijn. 

Overbemesting

Door de overbemesting van ons land komen te veel meststoffen terecht in oppervlaktewater en grondwater. Dat is een grote bedreiging voor de biodiversiteit, maar ook voor ons: datzelfde water hebben we ook nodig als drinkwater. Nou kunnen die meststoffen uit het water gefilterd worden, maar het is veel beter (en heel veel goedkoper!) als we ervoor zouden zorgen dat ze helemaal niet in het water terechtkomen. Kortom: door minder mest uit te rijden doen boeren niet alleen de natuur een plezier, maar ook alle Nederlanders.

Inspelen

Dan de waterhoeveelheid. De landbouw (en met name de veeteelt) houdt graag droge voeten en is daarom heel bedreven in het afvoeren van water in natte periodes. Maar omdat dat afvoeren steeds zo goed lukt, moeten boeren in tijden van droogte extra water oppompen. Dat is niet goed voor de grondwaterstand, en dus ook niet voor de natuur en voor de drinkwatervoorziening. Door – zoals provincies, boeren en waterschappen hadden bedacht – waterbuffers aan te leggen, het waterpeil onder het maaiveld te verhogen en over te stappen op andere vormen van landbouw, kunnen boeren veel zuiniger omspringen met ons water en beter inspelen op het veranderende klimaat. Zo helpen ze ook de natuur een handje. En zo groeit de kans dat ook nieuwe huizen allemaal kunnen worden aangesloten op het water – want dat is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Huizen bouwen wordt nog lastig trouwens, zonder stikstofruimte…

Niet ter discussie

Over het belang van gezonde natuur (en wat gezonde natuur dan precies is), daarover kunnen we uitstekend van mening verschillen. Dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Het belang van genoeg schoon water staat niet ter discussie. Dus laten we het eens wat vaker hebben over water. Dan volgt de natuur vanzelf.