Terugblik Statenvergadering 26 juni

Beeld: D66 provincie Utrecht

Na bijna veertien uur vergaderen zit de laatste Statenvergadering van het politieke seizoen er weer op. Het plan inzet middelen versnelling energietransitie en de Kaderstellende notitie UPLG stonden als belangrijke onderwerpen op de agenda. Gelukkig was er ondanks de drukke agenda en de intensieve debatten tijd om ’s avonds tijdens het diner naar buiten te ontsnappen om nog even van het heerlijke weer te kunnen genieten.

Plan inzet middelen energietransitie

Veel jongeren ervaren klimaatstress, en dat is niet verwonderlijk gezien de toestand van de wereld. Droogte en extreme neerslag zijn tegenwoordig geen uitzonderingen meer. Tijdens dit debat heeft Lyke beargumenteerd dat de energietransitie een cruciale rol speelt in het tegengaan van deze ongewenste gevolgen. Er wordt veel gediscussieerd over de vraag of, waar en hoe de energietransitie moet plaatsvinden, terwijl we eigenlijk haast moeten maken met het grotere plaatje in gedachten. D66 is blij dat Utrecht haar verantwoordelijkheid neemt en vooruitgang boekt met de middelen die de energietransitie biedt. We moeten niet alleen met woorden blijven sparren, maar daadwerkelijk actie gaan ondernemen. Het statenvoorstel ‘Plan inzet middelen versnelling energietransitie’ is aangenomen.

Beleidskader lokaal eigenaarschap en participatie.

Lyke heeft benadrukt dat D66 een groot fan is van lokaal eigenaarschap. We zijn trots dat we de eerste provincie zijn met een uitgebreid kader voor lokaal eigendom en participatie. D66 is blij dat de provincie de eerste stappen gaat zetten tot het eerlijk verdelen van lusten en lasten. Niettemin misten we binnen het opgestelde beleidskader een bijdrage van maatschappelijke organisaties in het meedelen van deze lusten en lasten. D66 heeft daarom het amendement ‘Maatschappelijke organisaties zijn ook lokaal’ ingediend. Zowel het Statenvoorstel als het amendement zijn met ruime meerderheid aangenomen.  

Kaderstellende notitie UPLG (Utrechts Programma Landelijk Gebied)

Philip heeft tijdens het UPLG debat aangekaart dat het huidige landbouwmodel tegen z’n grenzen aanloopt. Meer specifiek de grenzen van wat bodem, water, natuur en landschap kunnen verduren. De politieke plannen van de afgelopen decennia die voorgaand probleem hebben willen voorkomen, hebben weinig goeds gebracht. D66 is daarom erg blij met de kaderstellende notitie UPLG. We staan hier volledig achter. Het is een kans voor de toekomst van de provincie en hoopgevend voor alles wat hier groeit, bloeit, leeft en werkt. Wat betreft D66 is het tijd om theorie in praktijk te brengen.
Philip heeft onderschreven dat het nodig is dat iedereen de doelen en de noodzaak van het UPLG onderschrijft. Voorkomen moet worden dat twijfels over het nut en de noodzaak van het UPLG ontstaan. Er is genoeg om optimistisch over te zijn, veel boeren willen aan de slag of zijn hier al mee bezig. Veel hebben zich aangemeld voor de Utrechtse Monitor Landelijk Gebied waarmee ze een waardevol instrument in handen hebben om invulling te geven aan natuurinclusieve landbouw. We hopen dat dit goede voorbeeld ook andere anderen over de streep zal trekken. D66 omarmt dit kader van harte, niet omdat we dat moeten, maar omdat we dat willen. Voor de toekomst van de landbouw en voor de natuur. De kaderstellende notitie UPLG is aangenomen.